Tekst objavljen: 12.11.2013 8:45        


Temperature će od danas u Srbiji biti u padu, pa grejna sezona faktički tek počinje. Najjeftinije će proći oni koji se greju na drva, pogotovo ako su se ogrevom snabdeli još letos dok su bila upola jeftinija. Ipak, najveće troškove za zagrevanje imaće domaćinstva koja koriste lož-ulje i propan butan gas.

Kako se grejati? Centralno grejanje skuplje i od struje

Treba reći i da je grejanje klima-uređajima povoljnije od centralnog, ali pod uslovom da imate savremenu klimu.

Poslednjih godina građani sve više koriste i klima-uređaje, koji su pogodniji i ekonomičniji od bilo koje grejalice. Problem sa starijim modelima klima-uređaja su niske spoljašnje temperature, kada se spoljašnji aparat ledi. Međutim, savremeni klima-uređaji sa inverter tehnologijom (koristi kompresor s promenjivim brojem obrtaja) omogućavaju ekonomični rad i pri niskim spoljašnjim temperaturama. Samo aparati sa inverterom sigurno mogu da rade i zagreju stan i kada je spoljna temperatura ispod nule. Dve klime “dvanaestice”, sa inverterom, za šest meseci, ako jedna radi 24 sata, a druga samo 12, potroše struju vrednu više od 50.000 dinara.
Da bi građani zagrejali 50 do 60 kvadrata, za drva treba da izdvoje od 30.000 do 50.000, a za ugalj od 43.000 do 46.000 dinara, i to pod uslovom da su dovoljno ogreva nabavili ranije.

Oni koji koriste lož-ulje moraće da plate neverovatnih 170.000 dinara, dok bi oni koji odluče da se greju na struju trebalo da budu oprezni ako ne žele da im računi skoče do neba.

Miloš Mitrović, stručnjak za energetiku, objašnjava da se grejanje na struju isplati samo za grejna tela koja akumuliraju toplotu.

- Potrošači se zavaravaju ako misle da kaloriferi i grejalice koji koštaju oko 2.000 dinara mogu da im donesu uštedu, jer na kraju plate znatno veće račune. TA peći, napunjene noću kada je struja jeftina, isijavaju tokom dana toplotu, dok prostorije počinju da se hlade čim grejalica prestane da radi - objašnjava on i dodaje da grejanje na TA peć košta oko 40.000 dinara ako se ona uključuje samo noću, dok cena skače za oko 20.000 dinara za one koji se dogrevaju u toku dana.



Jedan od skupljih načina grejanja je i centralno jer samo uvođenje ovog sistema košta oko 2.000 evra. Za one koji se greju na ovaj način mesečni račun je nešto veći od 6.000, ali se on plaća svih 12 meseci u godini, pa košta više od 70.000 dinara, što ga čini jednim od skupljih vidova grejanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ljiljana vujosevic 31.01.2014 8:58

    imam stan od 62 kvadrata, visoki plafoni (3 m), komsije imaju parno grejanje, imam kaljave peci koje treba renovirati. Tako da sam u dilemi koju vrstu grejanja da koristim. Ramisljam o etaznom grejanju? ne mogu da se odlucim. da li imate strucnjaka sa kim bi mogla da popricam.Trazim neko optimalno resenje. Unapred zahvalna
    Ljilja
    Sajt je dobar i mogu se naci opste karakteristike, meni trebaju detalji

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena grejanja centralno grejanje grejanje skupo grejanje zima potrošači troškovi života životni troškovi Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana