Tekst objavljen: 17.07.2016 14:28        


Obratite pažnju na marže, jer euribor koji utiče na kamatu može da poraste, pa da te kamate budu veće ili čak i duple - upozorava docent Goran Radosavljević.

Kako najlakše podići kredit i na šta obratiti pažnju

Krediti su svakodnevica u našim životima i mnogo je onih koji sui više puta podizali kredit, što za stan, keš kredit, za refinansiranje… Mada je činjenica da niko ne pozajmljuje novac od banke iz hira, nego zato što mora, postojeneke stvari na koje treba da obratite pažnju kada se sa zahtevom već obratite banci.

Pre svega, docent Goran Radosavljević sa Fakulteta za ekonomiju i finansijeporučuje građanima da oni koji baš ne moraju, ne uzimaju kredit!

Ukoliko se ipak odlučite, obratite pažnju na uslove koje pružaju banke. –Trenutno su kamatne stope prilično niske i otplata kredita deluje povoljno, ali predlažem da razmislite da li možete u narednom periodu da vraćate taj kredit. Ako već shvatite da možete, obratite pažnju na marže jer euribor koji utiče na kamatu može da poraste, pa da te kamate budu veće ili čak i duple, što je onda problem, naročito za one koji uzimaju stambeni kredit na 30 godina– upozorava Radosavljević.

Drugo, on preporučuje dakredit uvek uzimate u dinarima jer tada ne postoji valutni rizik. U evrima ili švajcarcima pozajmljujte, samo ako vam je i plata u tim valutama.

Treba, kako kaže, obratiti pažnju i na druge troškove.Određene banke naplaćuju trošak odobravanja kreditnog zahteva, jednokratno pre plasiranja kredita dok pojedine banke, pored tog troška, naplaćuju i periodične troškove administriranja kreditne partije.Takođe, pojedine banke traže i da klijent obezbedi premiju osiguranja (životnog osiguranja i/ili osiguranja u slučaju nezaposlenosti).

–Banke nerealno mnogo zarađuju na raznim troškovima, poput troškova za obradu kredita, troškovima privremene otplate, troškovima osiguranja, kreditnog biroa, PDV-a… Najbolji primer za to je reklama u kojoj vam kažu da će vas kredit od 100.000 evra koštati 103.000 evra, ali vam ne kažu da će za provoziju da vam uzmu još ko zna koliko – navodi Radosavljević.

Jedna od njegovih preporuka je i da ne pozajmljujete više nego što vam treba i da ne uzimate na mnogo dug rok jer vam je onda kamata veća i veći je rizik u otplati.

–Klijent koji se opredeljuje za podnošenje zahteva za keš kredit, trebalo bi da obrati pažnju i na visinu i vrstu kamatne stope (fiksna ili varijabilna)– kažu u banci.

Dokumentacija za odobrenje keš kredita je ista u svim bankama, ali svaka banka praktikuje da ponudi povoljnije uslove klijentima koji primaju zaradu preko tekućeg računa u toj banci, pa i to treba uzeti u obzir.

Kada je u pitanju brzina procedure odobrenja keš kredita, Sosijete ženeral banka prva je uvela novinu na naše tržište – onlajn ekspozituru, koja omogućava klijentima da, pored drugih bankarskih proizvoda i usluga, podignu i keš kredit bez odlaska u ekspozituru, sa mesta koje njima odgovara i gde su dostupni računar i internet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatna stopa klijent banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana