Tekst objavljen: 12.10.2018 13:23        


Otvaranje 16 radnji nemačkog trgovinskog lanca šriom Srbije izazvalo veliko interesovanje kupaca ali i drugih trgovaca. Konkurentski lanci dramatično snizili cene, da li će menjati i uslove rada zaposlenih.

Kako je „Lidl” protresao i konkurenciju

Euforija oko "Lidlovih" prodavnica dodatno je zagrejana poslednjih dana, pa se na jučerašnje otvaranje čekalo od pet sati ujutru. I to, kako bi moglo da se zaključi po "potrošačkoj koripi", zbog piletine od 119,99 dinara za kilogram i banana koje koštaju 59,99 dinara.

Međutim, nije "Lidl" uzburkao samo građane, već je dobro protresao i konkurenciju. A, kako i ne bi, kada je dobar deo zaposlenih, od kasirki, preko mesara i menadžera, pohrlio da se uhlebi u nemačku firmu, zbog, kako kažu, dobrih uslova rada. Pojedini veliki trgovinski lanci u Srbiji, ušuškani u svojim poslovima i velikim zaradama, poslednjih godina gotovo da su urušili uslove rada.

PROMETI VELIKIH IGRAČA

Kompanija "Delez" 2017. godine ostvarila je poslovne prihode od 804 miliona evra,
"Merkator S" je lane upisao 769 miliona evra poslovnih prihoda,
DIS 192 miliona evra,
"Aman" 161 milion evra,
"Aroma" 33 miliona evra...

I dok su po velikim trgovinama, kako nezvanično saznajemo, radnici uglavnom na minimalcu, u "Lidlu" su najavili da njihovim radnicima plaćaju svaki minut prekovremenog rada. Primer je da poslovođa u ovom trgovinskom lancu ima na raspolaganju službeni auto, sa plaćenim gorivom.

Ipak, za građane su najbitnije cene. Tako da i oni proizvodi koji u "Lidlu" nisu jeftiniji od drugih radnji, svakako su primorali druge trgovinske lance da spuste cene. I to za 40 do 50 odsto. Pojedini su započeli nagradne igre. A to znači da mesta za sniženja ima, iako pojedini srpski ekonomisti stalno insistiraju na tome da su trgovačke marže u Srbiji na najnižim granama. Što nije istina, jer su mnogi, isti proizvodi, i duplo jeftiniji u Zapadnoj Evropi nego u našoj zemlji.

- Dolazak "Lidla" u Srbiju za naše potrošače znači da će imati veću mogućnost izbora, postojaće veća konkurencija - objasnio je ministar trgovine Rasim Ljajić. - Uz to, trgovinski lanci moraće da ponude i veće plate dobrim radnicima i trgovcima kako bi ih pridobili za sebe.Na društvenim mrežama se pojavila informacija iz Pančeva da je nekoliko desetina žitelja ovog grada formiralo red ispred radnje koja bi trebalo da se otvori tek sledećeg meseca. Oni nisu znali za to pa su razočarano napustili krug ispred prodavnice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Dada 12.10.2018 14:57

    "Kako da kontrolisete stanovnike jedne zemlje?
    Tako sto kontrolisete sta kupuju.
    Mislim da sam vam dovoljno rekao.
    Strani trgovacki lanci kao Lidl visestruko su stetni za lokalnu ekonomiju. Em vam prodaju uvoznu robu, em vam izvlace profit iz zemlje.
    Rezultat - unisteni domaci proizvodjaci i uvecan trgovinski deficit.
    Da li vas to zanima?
    (...)"

    Miroslav Olenjin

  2. User image
    Miloš 13.10.2018 11:14

    Koliko znam Lidl je dobio subvencije po radniku, i otpis dela doprinosa koje moraju da plaćaju? Onda i nije teško dati radnicima veće plate od konkurencije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lidl konkurencija cene potrošači posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana