Tekst objavljen: 12.08.2014 12:01        


Banke u Srbiji nedavno su počele da kao uslov za otvaranje tekućeg računa od građana traže da potpišu izjavu kojom dozvoljavaju da se podaci o njihovom računu dostave poreskim organima Sjedinjenih Američkih Država.

Kako i zašto Amerikanci češljaju račune srpskih građana

Iako Srbija i Amerika još nemaju međudržavni sporazum koji bi ovakvo ponašanje banaka dozvolio, mnoge banke insistiraju na ovoj izjavi i odbijaju da građanima otvore tekući račun ako ne pristanu na ovaj uslov.

Erste banke podatke svojih klijenata neće slati u SAD. - Erste banka ne traži od građana koji žele da otvore račun da potpišu bilo kakvu izjavu u vezi sa primenom FATCA. Naime, Erste banka se izjasnila kao „Participirajuća strana finansijska institucija bez SAD klijenata“, a taj status podrazumeva obavezu da se ne uspostavljaju novi poslovni odnosi sa državljanima SAD ili licima koja imaju poslovni interes u SAD. Građanima koji su državljani SAD ili imaju poslovni interes u toj zemlji Erste banka stoga ne može da otvori račun, a na otvaranje računa ostalih građana ovaj propis nema uticaj - kažu za Danas u ovoj banci.
U većini banaka listu Danas nisu bili spremni da govore o ovoj temi, ali su nezvanično potvrdili da su počeli da od novih klijenata traže saglasnost za deljenje podataka sa Amerikancima, ali da za sada te saglasnosti samo čuvaju. Za slanje informacija čekaju potpisivanje međudržavnog sporazuma.

Kako kažu, njihove matične banke iz EU zemalja su već potpisale sporazume sa SAD, pa su i one kao deo tih grupacija dužne da od klijenata traže dozvolu za slanje podataka.

Potvrđuju i da građanima koji odbiju da potpišu taj dokument neće hteti da otvore račun, ali u zakonitost takvog postupka nisu ulazili.

U Komercijalnoj banci za Danas kažu da će dozvolu za slanje podataka tražiti samo od klijenata koji imaju neke veze sa Amerikom.

- U postupku identifikacije zaposleni utvrđuje potencijalni SAD status klijenta na osnovu uvida u lična dokumenta i drugu dokumentaciju. Indikatori na osnovu kojih se utvrđuje potencijalni status poreskog obveznika SAD su državljanstvo SAD ili SAD rezidentnost vlasnika računa, mesto rođenja vlasnika računa u SAD, adresa prebivališta ili poštanski fah u SAD, važeći telefonski broj klijenta u SAD, punomoćje ili ovlašćenje za potpisivanje dato osobi koja ima adresu u SAD i otvaranje računa za prijem priliva iz SAD ili prenos sredstava u SAD (na primer prijem penzije iz SAD) - navode za Danas u Komercijalnoj banci.

Ako je ispunjen neki od indikatora, banka će od klijenta tražiti da popuni obrazac W9, kojim potvrđuje, odnosno obrazac W8, kojim negira status američkog poreskog obveznika.

- Izjava - saglasnost za obradu i prenos podataka koji će biti dostavljeni američkom poreskom organu (IRS) klijent potpisuje samo ako je potpisao obrazac W9 - podvlače u Komercijalnoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tekući računi tekući račun otvaranje tekućeg računa otvaranje računa zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana