Tekst objavljen: 11.03.2019 10:05        


Kako četvrta industrijska revolucija, digitalna transformacija, utiče na transformaciju bankarskog sektora, bila je jedna od tema trećeg dana Kopaonik biznis foruma.

Kako digitalizacija utiče na bankarski sektor?

Kako četvrta industrijska revolucija, digitalna transformacija, utiče na transformaciju bankarskog sektora, bila je jedna od tema trećeg dana Kopaonik biznis foruma.

Bankari kažu da su krenuli sa digitalizacijom raznih usluga, te se tako uvode onlajn poslovnice, obavljaju jednostavne finansijske transakcije preko vajbera, ali se ide i na robotizaciju nekih procesa...

Predsednik Izvršnog odbora Adiko banke Vojin Lazarević kaže da je bankarstvo, što se tiče digitalizacije, u nekim stvarima napredno, dok je u nekim segmentima arhaično.

"Mi smo prvi u Evropi lansirali instant plaćanje, ali u nekim segmentima ostajemo izolovani.

Takav je Zakon o deviznom poslovanju i dok se on ne promeni nećemo moći da razvijamo platforme brzog plaćanja prema inostranstvu", naglasio je Lazarević.

Predsednik Upravnog odbora NLB Blaž Brodnjak kaže digitalizacija i finansijske tehnologije jesu izazov za bankarski sistem, ali da je potrebno samo obaviti domaći zadatak.

"Digitalizacija donosi izazove, ali otvara i nove prostore", naglasio je Brodnjak.

Generalni direktor SAGA Nebojša Bjelotomić kaže da su sve banke pre par godina počele sa digitalizacijom samih procesa."Sve banke su inovativne, svako radi ono što je inovativno i novo.

Dosta procesa inovatizovano, neki se robotizuju.

Bankaru najviše gube vremena u bek ofisu", pojasnio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Bankarske usluge su neophodne, ali je pitanje, kako kaže Blaž Brodnjak, koliko će banaka opstati na tržištu.

On veruje da će u Sloveniji taj broj biti ispod 10.

"Koliko će biti u Srbiji videćemo, ali neće biti 27 sigurno. Biće 4-5 snažnih banaka koje će biti prisutne svuda i održive na duži rok", zaključio je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kopaonik biznis forum Srbija bankarske usluge digitalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana