Tekst objavljen: 01.09.2018 17:30        


Od 22. oktobra u Srbiji bi trebalo da počne primena sistem instant plaćanja, koji će omogućiti prenos novca sa računa na račun 24 sata, vikendom i praznicima odnosno non-stop tokom 365 dana.

Kako će izgledati nove uplatnice

Kako objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije, u slučaju potrebe da izvršite plaćanje na prodajnom mestu na primer, bilo fizičkom, bilo virtuelnom ili prenos novčanih sredstava, na primer na račun nekog drugog korisnika, uplatom na šalteru ili e-bankarstvom tako da novčana sredstva budu na računu primaoca u roku od samo nekoliko sekundi, korišćenje IPS NBS platnog sistema biće pravo rešenje.

I to ne samo u pogledu brzine izvršenja transakcije, već i troškova jer ga karakterišu izuzetno niske tarife. Pogledajte u nastavku galerije kako će izgledati nove uplatnice za plaćanja, prenos novca i IPS QR kod.

Uplatnica (nalog za uplatu ) sa kockicom za "hitno"

Banke koje budu pružale usluge instant plaćanja biće u obavezi da omoguće izvršavanje takvih plaćanja na šalterima u okviru svojih ekspozitura, kao i korišćenjem elektronskih kanala poput internet i mobilnog bankarstva. Opciono mogu jedno ili drugo, ali najkasnije do 1. aprila 2019. godine, nakon čega moraju omogućiti instant plaćanja klijentima na svim kanalima na kojima omogućavaju plaćanja.

Sva plaćanja do 300.000 dinara koja klijenti označe kao hitna unošenjem slovne oznake „H“ u polje hitno na nalogu biće izvršena kao instant plaćanja, što znači da će za svega nekoliko sekundi onaj kome je plaćanje namenjeno dobiti sredstva na svom računu, a onaj ko plaća potvrdu da je plaćanje izvršeno i sredstva odobrena - ukazuju za "Blic biznis" u Narodnoj banci Srbije.

Nalog za prenos

Ono što će platni sistem Narodne banke Srbije takođe omogućiti jeste prenošenje novca primaocu, a da se ne mora znati njegov broj tekućeg računa, već je dovoljno znati broj njegovog mobilnog telefona.

Sistem za instant plaćanja daje mogućnost da klijenti povežu broj svog mobilnog telefona sa svojim tekućim računom tako da ukoliko neko želi da im uplati novac nije potrebno da zna broj tekućeg računa već je dovoljno da ima broj telefona memorisan u imeniku na svom mobilnom uređaju.

Ovakvi servisi su jako popularni u skandinavskim zemljama - objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

QR Kod

Sve banke koje trenutno pružaju uslugu izdavanja ili prihvatanja platnih instrumenata (npr. platnih kartica) biće u obavezi da od 1. aprila 2019. godine omoguće instant plaćanja na prodajnom mestu (fizičkim i internet prodajnim mestima) i to najmanje korišćenjem dvodimenzionalnog bar koda tzv.

QR (Quick Response) koda. Drugim rečima, od navedenog datuma banke će biti u obavezi da potrošačima i trgovcima ponude aplikativna rešenja koja će omogućiti prezentovanje i skeniranje QR koda bilo od strane potrošača ili trgovca.

Praktično će biti moguće dve situacije. Potrošač na prodajnom mestu u svojoj m-banking aplikaciji generiše QR kod koji trgovac skenira kako bi inicirao plaćanje sa računa potrošača, a na ime prodate robe ili pruženih usluga.

Drugi model plaćanja bi bio kada trgovac na svom tabletu ili pametnom telefonu ima aplikaciju koja mu omogućava da generiše QR kod koji sadrži podatke o iznosu kupovine, računu trgovca i identifikatoru transakcije. Potrošač skenira QR kod nakon čega se formira platni nalog u m-banking aplikaciji koji potrošač dodatno potvrđuje - ističu u Narodnoj banci Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uplatnice 24h nalog za prenos plaćanje banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana