Tekst objavljen: 19.03.2018 13:20        


Građani koji su se dvoumili da li da tuže banku zbog naplaćenih provizija za obradu kredita tek sada nemaju odgovor na svoje pitanje. Dok ih udruženja potrošača pozivaju da tuže, a banke upozoravaju da je to zaludan posao, sudovi donose različite presude - neki u korist građana, drugi u korist banaka. 

Kada ugovor u banci overiš, uzalud se žališ

Dodatnu zabunu unela je izjava prvog čoveka Vrhovnog kasacionog suda. Ono što je pre tri dana protumačeno da sigurno ide naruku dužnicima - danas već izgleda suprotno.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao jeu petakda nedavna odluka VKS u kojoj je izrazio stav da troškovi obrade kredita ne mogu biti sastavni deo elemenata ugovora o kreditu ne sprečava banke da tu odredbu unesu u ugovor, ali da je moraju predočiti građaninu. Od građanina zavisi da li će prihvatiti takav ugovor.

- U tom slučaju, ako ja kao građanin prihvatam takve uslove - ugovor je zakon za stranke - kaže Milojević.

U izjavi za "Novosti" on objašnjava da banke ne mogu da tvrde da je provizija obavezni elemenat ugovora.

- Obračun troškova obrade kredita nije obavezan elemenat ugovora, jer obavezne elemente propisuje Zakon o obligacionim odnosima, a u njemu troškova obrade nema - kaže za "Novosti" Milojević. - Presuda koju je doneo VKS kaže upravo to. To ne znači da banke u ugovoru ne mogu da navedu obračunavanje troškova. Ugovor je zakon među strankama, ali samo pod uslovom da su obe strane upoznate sa svim elementima ugovora i da se saglase.

Tri dana ranije, predsednik VKS je Tanjugu izjavio bi nižestepeni sudovi trebalo da poštuju odluku ovog suda da taksa za obradu kredita ne bi trebalo da bude elemenat ugovora .

Da banke neće odustati od naplate troškova obrade kredita, poručio je i sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

- U poslovnoj politici banaka ništa se neće menjati, jer pravo naplate troška obrade kredita proističe uz ugovora koje banke potpisuju sa klijentima, a ti ugovori se zasnivaju na Zakonu o bankama, Zakonu o zaštiti korisnika bankarskih usluga, stavu NBS, koja je i regulator i supervizor - istakao je Dugalić..

- Ne postoji nijedan zakon koji obavezuje banku da objašnjava strukturu troškova obrade kredita, ali ima obavezu da klijentu objasni šta naplaćuje, a to je samo ono što piše u ugovoru.

- Imate cipele od 56.000 dinara, i one od 12.000 dinara. Ako kupite te skuplje, nemojte kasnije da pričate kako su skupe. Nemojte da ih kupite - uporedio je u petak Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, skupe cipele sa kamatama na dozvoljene minuse.

- Imate kredite, gotovinske i potrošačke kod kojih su kamatne stope višestruko niže nego na minuse. Dozvoljeni minusi se uzimaju samo u slučaju preke potrebe. Neko prihvati da se zaduži kod banke po stopi od 30 odsto i posle se žali.

Dugalić je odgovarajući na pitanje "Novosti" istakao da je obaveza banke samo da upozori klijenta o uslovima takve pozajmice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Био некад Србин 19.03.2018 13:29

    Da li nam to kažu da je zelenašenje dozvoljeno?
    Tako ispada po ovom tekstu, jer i zelenaši isto traže da se potpiše ugovor...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamate na zaduženja troškovi obrade kredita banke kamate na kredite kamata na dozvoljen minus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana