Tekst objavljen: 24.09.2015 12:35        


Državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Predić izjavio je danas da još sa sigurnošću ne može da se kaže da će zbog sniženja cena gasa doći do pojeftinjenja daljinskog grejanja u Srbiji. 

Još neizvesno hoće li cene grejanja biti niže zbog gasa

"Najveći broj toplana radi kalkulacije i usaglašava ih sa svojim lokalnim samoupravama koje su nadležne da donesu konačnu odluku o cenama", rekao je Predić i podsetio da da nova Uredba o formiranju cena grejanja u svom varijabilnom delu predviđa direktnu zavisnost od cene energenata, što znači - kada cene energenata rastu, grejanja bi trebalo da poraste i obrnuto.

Sačekaćemo još nekoliko dana da vidimo, ali su već sada Zrenjanin, Niš i još neki gradovi doneli odluku o sniženju varijabilnog dela računa za grejanje, zbog pojeftinjenja gasa, rekao je Predić za RTS.

Gas je od juna pojeftinio tri puta, a sa najnovijim pojeftinjenjem od oktobra, ukupni pad cena gasa iznosiće oko 23 odsto.

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra i toplane do tada moraju izaći sa novim cenovnicima po novoj metodologiji.

Predić je napomenuo da se svake godine isti gradovi, iste toplane javljaju sa istim problemom pred grejnu sezonu i zbog nabavke energenata, istakavši da je država proteklih godina mnogo pomagala toplanama.

On je naglasio da je odgovornost lokalnih samouprava da sa svojim javnim komunalnim preduzećima obezbede redovnu naplatu potraživanja i sve neophodne uslove da toplana može nesmetano da radi.

Predić je podsetio da je osnovni zadatak Ministarstva rudarstva i energetike, pre svega, da obezbedi energetsku stabilnost, dovoljne količine energenata na tržištu.

Pred ovu grejnu sezonu možemo sa sigurnošću reći da imamo dovoljne količine svih energenata za potrebe građana i daljinskim sistemima grejanja, poručio je Predić i dodao da su Robne rezerve, preko kojih država u urgentnim situacijama pruža podršku toplanama, imaju svoju proceduru rada, a Zakonom o robnim rezervama definisana su i ograničanja.

"To znači da ne mogu toplane koje godinama duguju i ne izmiruju svoje obaveze da se ponovo zadužuju kod Robnih rezervi", upozorio je državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Iz Udruženja toplana poručuju da potrošači moraju redovno da plaćaju račune jer je to uslov da toplane nesmetano greju.

Građani i privreda za grejanje sada duguju oko 29 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    milorad 24.09.2015 13:45

    A ne to se nikao nece desiti! Toplane samo podizu cene. Oni ne znaju za snizenje!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grejna sezona toplane gas cene grejanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana