Tekst objavljen: 22.11.2019 15:50        


Dolaskom jeseni, u Srbiji je počela sezona slava i praznovanja i gotovo da nema domaćinstva kojem neće zatrebati dodatni keš da bi sve lepo organizovalo

Još ćemo se načekati evropskih kamata...

Kada novca zatreba, onda je gotovinski kredit dobro rešenje. Te pozajmice se kod nas odobravaju uz kamatu od sedam do deset odsto na godišnjem nivou, i to listom u dinarima. Banke povremeno imaju akcije pa te stope snize za određeni period ili novim klijentima koji platu presele kod njih ili refinansiraju kredit uzet kod druge banke ponude bolje uslove za zaduživanje.

Kamate na dinarske pozajmice mogle bi kod nas pasti, a jedan od osnovnih repera na osnivu kojeih se one računaju je referentna stopa Narodne banke Srbije. Ta stopa je ove godine snižavana čak tri puta. Godinu smo počeli s referentnom stopom od tri odsto. U julu ju je Izvršni odbor NBS-a snizio na 2,75 odsto. Sledeći pad usledio je u avgustu, kada je referentna stopa pala na 2,50 odsto. U oktobru je IO NBS-a tu osnovnu kamatu snizio još malo – na 2,25 odsto. Poslednja sednica IO NBS-a za ovu godinu zakazana je za 12. decembar i tada će biti poznato i s kojim iznosom referentne stope ćemo ući u narednu godinu.

Stope i više i niže

Klijenti banka kojima su kamate visoke treba da se prisete kako je bilo ranije. Naime, 2015. godine kamate na dinarske gotovinske kredite bile su između 15 i 18 odsto na godišnjem nivou. S druge strane, u okruženju su stope niže od onih koje sada važe u Srbiji. Tako se, recimo, u Hrvatskoj nude gotovinski zajmovi uz stopu od 4,90 do 5,50 odsto na godišnjem nivou, što je gotovo upola niža stopa nego na našem tržištu.


466,95 milijardi dinara suma keš kredita za devet meseci

O tome šta oni koji će se zaduživati mogu očekivati i koliko će se pad referentne stope preliti na kredite i kamate, posebno one najpopularnije, gotovinske, dr Milojoko Arsić s Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže:

– U ovom trenutku ne treba očekivati da kamate na gotovinske kredite lako skliznu naniže – navodi on.  – Banke na našem tržištu imaju prilične troškove za zaposlene i za poslovni prostor. Bankarsko tržište Srbije je malo pa je i obim poslovanja takav. Kod nas su u prethodnom periodu pale stope na kredite namnjene privredi, kao i na stambene. Što se tiče najpopularnijih gotovinskih zajmova, stope će tu još neko vreme ostati na nivou od sedam-osam odsto. Te pozajmice se traže pa banke velikim delom kroz njih kompenzuju niže kamate u drugim segmentima poslovanja. Treba napomenuti da gotovinski krediti spadaju u one koji se brzo odobravaju i rizičniji su, a to je još jedan razlog zbog čega ne treba očekivati pad kamata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Klijentima tako ostaje da, pre nego što se odluče da apliciraju za gotovinski kredit, pogledaju uslove više banaka. Ukoliko su kod banke kod koje imaju račun izmirili sve obaveze, mogu pogledati koje uslove nude druge. Treba reći i da manje finansijske kuće mogu ponuditi bolje uslove pa i nižu kamatu jer tako lakše osvajaju tržište .

Gotovinske pozajmice su kod nas u najpopularnije. Podaci Kreditnog biroa, odnosno Udruženja banka, za prvih devet meseci ove godine, govore da su se gotovinski krediti zaustavili na sumi od 466,95 milijardi dinara, što je rast od 22,7 odsto. Druge pozajmice beleže skroman jednocifren rast.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dodatni keš kamate pozajmice gotovinski krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana