Tekst objavljen: 25.04.2017 16:00        


Cena zlata potonula je na najniži nivo u više od sedam nedelja pošto su se investitori okrenuli rizičnijoj imovini usled spekulacija da će centrista Emanuel Makron postati sledeći francuski redsednik, što otklanja potencijalne pretnje po stabilnost evrozone iz jedne od vodećih privreda. 

Jenjava napetost zbog izbora - zlato gubi sjaj

Cena zlatne poluge za promptnu isporuku pala je čak 1,5 odsto, na 1.265,51 dolar po unci, što je najveći pad od 2. marta, a u Parizu se jutros u 8:39 sati zlato trgovalo za 1.271,53 dolara po unci, izveštava agencija "Blumberg".

Vrednost zlata je potonula zajedno sa japanskim jenom pošto je evro ojačao.
Dobici koje je zlato ostvarilo ove godine srezani su na 11 procenata nakon što su posle prvog kruga glasanja na francuskim predsedničkim izborima Makron i kandidat ultradesnih nacionalista, Marin Le Pen, prošli u drugi krug izbora koji će se održati 7. maja, a koje će, prema anketama, verovatno dobiti Makron.

Investitori su pomno pratili francuske izbore kao događaj koji bi mogao da preoblikuje domaću i potencijalno evropsku politiku u godinama koje dolaze.

Nezavisni kandidat Makron je u prvom krugu na izborima osvojio 23,8 odsto glasova, a Le Penova 21,5 posto, prema rezultatima Ministarstva unutrašnjih poslova na osnovu 97,4 odsto obrađenih glasova.

Rezultati jedne ankete objavljene kasno sinoć sugerišu da će Makron poraziti Le Penovu za više od 20 procentnih poena u drugom krugu, dodaje njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska zlato cena zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana