Tekst objavljen: 07.07.2014 10:30        


Verovali ili ne – iznajmljivanje rent-a-kar automobila često je jeftinije od vožnje sopstvenog automobila! Ukoliko ste odlučili da kupite novo vozilo samo da biste se vozili po gradu ili ga koristili u poslovne svrhe, budite spremni da ćete na njemu dobiti samo osećaj da ste ponosni vlasnik četvorotočkaša, piše Telegraf.

Jeftinije voziti rent-a-kar od sopstvenog automobila?

Kako navodi Telegraf, izgubićete toliko koliko ste mogli da date za iznajmljivanje automobila u rent-a-kar agenciji. Kao primer uzet  je automobil Volkswagen Polo, koji košta oko 12.000 evra.

Činjenica da se mesečno prelazi između 3.500 i 4.000 kilometara znači da će zbog godišnjeg putešestvija od oko 45.000 km morati da se rade najmanje 3 servisa. Prvi servis na 15.000 km (na kojem je zamenjeno ulje, filter za ulje i izvršena je kontrola ostalih osnovnih stvari na vozilu) koštao je nešto više od 100 evra. Drugi servis na 30.000 km podrazumeva isti posao, plus promene svih filtera i tečnosti bitnih za funkcionisanje vozila i koštaće oko 250 evra, dok servis na 45.000, koji zahteva i zamenu kočionih pločica i ostalih materijala, košta oko 350 evra. Bez ostalih “nevidljivih” troškova i delova, navodi Telegraf, za ova tri servisa je neophodno potrošiti oko 700 evra.
Najveći gubitak i najveći trošak za sve koji žele da kupe automobil pravi činjenica da, kako kažu, “čim izađe iz salona on gubi najmanje 20% svoje vrednosti”. U ovom slučaju, automobil star nešto više od 7 meseci (s pređenih jedva 10.000 km) sada vredi 9.000 evra, što znači gubitak u prvoj godini od 3.000 evra. Ovo se zove amortizacija i to je ujedno najveći i prvi godišnji trošak u računici.

Automobil je pod garancijom i postoji i obavezno kasko osiguranje. Ono na godišnjem nivou košta oko 500 evra.

Ovome treba dodati i registraciju (koja po novim cenama košta oko 200 evra), kao i obavezan set zimskih guma (oko 400 evra sa zamenom, balansiranjem…). Pranje automobila (prosečno jednom nedeljno) je 20 evra mesečno, ili 250 evra godišnje.

Ako iz ovoga izuzmete i “nevidljive” troškove, (zamene sijalica koja često umeju da pregore, zamene brisača, krpljenje probušenih guma i slično), kao kupac i vozač novog automobila (niže klase) u toku prve godine “loši” ste oko VIŠE OD 5.000 EVRA, zaključuje Telegraf i podseća da u domaćim agencijama može da se iznajmi vozilo za gotovo taj isti novac na godišnjem nivou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rentiranje iznajmljivanje vozači vožnja automobili automobil novi automobili prodaja automobila kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana