Tekst objavljen: 17.08.2015 9:30        


Taksa za izvod iz matične knjige rođenih košta ukupno 420 dinara, a ne 290, kako piše na portalu.

Jedna cena na portalu, druga na šalterima opština

Opštinari vole da "zakomplikuju" stvari oko izdavanja raznih dokumenata, čak i kada hoće da pojednostave stvari. Portal elektronske uprave, koji koristi više od 260.000 građana, svojevrsni je elektronski šalter, preko koga korisnici iz cele Srbije, putem interneta, mogu da produže registraciju automobila, poruče razne izvode iz matičnih knjiga, zakažu izradu pasoša, ličnih karti... Bez bilo kakvog čekanja u redovima, gužvi i gubljenja vremena pred raznim šalterima, ali je problem što su ovakve usluge "lažno" jeftinije.

Tako, prema podacima ovog portala (euprava.gov.rs), taksa za izvod iz knjige rođenih na teritoriji Beograda iznosi 290 dinara na domaćem obrascu, odnosno 460 na obrascu namenjenom inostranstvu. Međutim, u odlaskom na šalter Opštine Savski venac, dobili smo potpuno drugačiju informaciju.

- Taksa za izvod iz matične knjige rođenih je 420 dinara, a ne 290 - rečeno nam je u ovoj beogradskoj opštini. Na pitanje - zašto na portalu e-uprave, koja bi trebalo da omogući brzo onlajn naručivanje, stoji cena gotovo upola niža, dobili smo samo odmahivanje rukom i sleganje ramenima.

- Najsigurnije je da opštinu pozovete telefonom i naručite izvod na taj način. Samo tako možete da znate pravu cenu - odgovorili su u opštini. Čini se da je "krivica" za loš podatak na portalu e-uprave ipak do opština.

KOPIJA SKUPLJA NEGO ORIGINAL
Da u naplati raznih opštinskih administrativnih taksi ima mnogo apsurda, pokazuje i priča Beograđanke koja je, ne želeći da "troši novac" na novi izvod iz matične knjige rođenih, koji je koštao 410 dinara, htela samo pečatom da overi postojeći. Za tu uslugu joj je opština naplatila 560 dinara...


- Usluge na Portalu ažuriraju "vlasnici" tih usluga odnosno obrađivači ispred samih opština i institucija, s obzirom na to da bi administracija na nivou samih osoba iz Direkcije za elektronsku upravu bila nemoguća usled velikog broja usluga i svakodnevnih poslova. Opštine koje naplaćuju ove takse, treba da obrate pažnju na ovu činjenicu - rečeno je juče "Novostima" u Direkciji za elektronsku upravu.To, ipak, može da stvori problem samom korisniku koji naručuje izvod i plati taksu manju od propisane.

- Ukoliko dođe do greške vezane za plaćanje, u ovom slučaju manje takse, sistem je ne prepoznaje kao takvu dok sami obrađivači ne isprave podatke u samim uslugama. Sa strane Portala ne postoji stvaran problem - ističu u Direkciji.

- Ali, ukoliko bi u međuprocesu korisnik platio, recimo nižu prvobitnu cenu, a u međuvremenu je izvršena promena na stvarnu cenu, uspostavlja se direktna komunikacija korisnika i obrađivača iz opštine kako bi se nivelisali stvarni iznosi.

U Direkciji ističu da kvalitet usluga koje se nude na portalu, zavisi isključivo od onog ko te usluge nudi. Inače, kada je reč o taksama koje država zaračunava građanima da bi im izdala dokumenta, cena izrade biometrijske lične karte je jedinstvena za celu teritoriju Srbije: 1.154,8 dinara, samo za troškove obrasca i tehničke izrade ovog dokumenta.

Izrada pasoša košta čak 3.600 dinara. Međutim, oni koji prvi put izrađuju neki od ovih biometrijskih dokumenata, moraće da podnesu i plate još i izvode iz knjige državljana, knjige rođenih, i po potrebi, knjige venčanih. Takse za sve ove izvode su različite od opštine do opštine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    leona 17.08.2015 8:42

    A da se takse i naknade za rad opštinskih organa jednostavno ukinu? Gradjani ih ionako plaćaju kroz poreze

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreska administracija administracija takse šalteri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana