Tekst objavljen: 24.07.2018 14:35        


Potvrda MMF-a da će sa Srbijom imati novi aranžman je veoma važna vest i potvrda izuzetnih ekonomskih rezultata, kao i dokaz da su javne finansije konsolidovane

Javni dug ispod 60% BDP

To je izjavio ministar finansija Srbije Siniša Mali, koji je za RTS rekao da je aranžn sa MMF-om savetodavnog karaktera što znači da ne podrazumeva nikakva finansijska sredstva, koja Srbiji u ovom trenutku i ne trebaju.

"U prvih šest meseci imamo suficit u budžetu od 30,9 milijardi dinara što je 1,4 odsto našeg BDP-a, a bilo je planirano preko 20 milijardi, što znači da imamo 450 miliona evra više nego što smo planirali. Podsećanja radi 2013. godine deficit u budžetu je bio 6,6 odsto, dakle kao rezultat reformi koje je tadašnji premijer Vučić započeo imamo situaciju da smo potpuno konsolidovali finansije", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, MMF je to video i sada hoće i na drugi način da nam pomognu da unapredimo ekonomiju. "Od ovog aranžmana očekujemo tri stvari - jačanje institucija, jačanje konkurentnosti naše privrede, i da visoku stopu rasta, koju smo ostvarili u godinama koje dolaze i ubrzamo i povećamo", rekao je Mali.

On je podsetio na izveštaj Evrostata o stanju u regionu, prema kome je Srbija u povpoljnom položaju boljem ne samo od zemalja u regionu, već i nekih zemalja u EU.

"Imamo suficit u budžetu za pva tri meseca od 0,4 odsto BDP-a, javni dug u BDP-u ispod 60 odsto, Hrvatska ima javni dug u BDP-u 76,2 odsto, Rumunija 98, Mađarska 74 odsto. To je zvanična statistika EU koja govori da je Srbija potpuno ekonomski stabilna", rekao je Mali.

On je dodao da Srbiju očekuju teški razgovori sa MMF-om o povećanju plata i penzija, ali s obzirom na rezultate ima prostora da onima koji su podneli najveći teret reformi nekako i odužimo ali na zdravim osnovama. "U septembru ćemo znati tačno kada i koliko, ali sa ovakvim rezultatima, Srbija je vodeća zemlja u regionu", rekao je ministar finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pera 24.07.2018 14:58

    Ja koliko znam ni u jednoj od navedenih zemalja MMF
    neodredjuje ni visinu plate ni visinu penzije.Čime
    se vi falite.Oteli ste od naroda pa izigravate genije.BRAVO.
    "Srbija vodeća zemlja u regionu".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni dug BDP Srbija finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana