Tekst objavljen: 12.09.2020 18:00        


Januarske penzije biće uvećane u skladu sa "švajcarskom formulom", saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Cilj je, kako je rekao ministar Zoran Đorđević, da se ostvari zacrtan plan da u 2025. godini prosečna penzija iznosi 440 EUR

Januarske penzije biće uvećane po švajcarskoj formuli

- Zahvaljujući svim merama preduzetim u proteklom periodu i postignutim ekonomskim rezultatima, sigurno je da će osnova koja je postignuta i trend rasta koji se beleži u broju zaposlenih i povećanju plata, a time i u naplati izvornih prihoda Fonda, omogućiti da se ostvari zacrtan plan da u 2025. godini prosečna penzija iznosi 440 EUR - rekao je Đorđević.

Direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović navela je da penzijski sistem poslednjih godina pokazuje kontinuirano pozitivno kretanje u skladu sa postignutom fiskalnom konsolidacijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Preduzetim merama stvoren je čvrst osnov za nastavak pozitivnog trenda i u narednim godinama. Zahvaljujući uspostavljenoj fiskalnoj disciplini, obezbeđen je stalni rast visine penzija kroz redovna usklađivanja, a takođe su uvedene i dodatne isplate penzionerima, ali bez narušavanja održivosti sistema. Prema tome, na održiv način se unapređuje rast standarda penzionera - rekla je Kalinović.

Švajcarska formula predviđa da se penzije 50% usklađuju sa inflacijom, a 50% sa rastom plata, podseća Beta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
januarska penzija penzije povećanje penzija švajcarska formula

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana