Tekst objavljen: 20.04.2016 10:59        


Japanski izvoz na ključno kinesko tržište pao je u martu, nakon kratkog uzleta povezanog sa proslavom kineske lunarne nove godine, pošto je jak jen pomračio izglede spoljnotrgovinske razmene, pokazali su zvanični podaci objavljeni danas u Tokiju.

Jak jen "blokirao" japanski izvoz

Podaci takođe pokazuju da je spoljnotrgovinski suficit Japana dostigao 755 milijardi jena (6,9 milijardi dolara), što je trostruko više nego pre godinu dana i njegov najviši nivo u pet i po godina, uglavnom zahvaljujući padu cena nafte.

Pad isporuka japanske robe u Kinu za 7,1 odsto u martu u odnosu na isti mesec prošle godine, došao je posle februarskog rasta, prvog u sedam meseci, za koji analitičari kažu da je rezultat sezonskog faktora, odnosno pomeranja datuma proslave kineske nove godine, podseća francuska agencija.

"Pad vrednosti izvoza obara prihode i dobit kompanija, i može da naruši njihovu spremnost za proširenje kapaciteta i podizanje plata", kaže Marsel Tielijant iz istraživačke kuće Kepital Ekonomiks.

Jen, sigurno utočište investitora, porastao je naglo od početka godine pošto su previranja na globalnim tržištima akcija okrenula ulagače ka imovini koja se smatra "sigurnom opkladom".

Dolar se trgovao na oko 120 jena na početku 2016, a danas se kupovao za 109,02 jena, prenosi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina izvoz jen jak jen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana