Tekst objavljen: 11.09.2015 12:32        


U avgustu evro ojačao prema dolaru, pa se očekuje smanjenje javnog duga Srbije za 250 do 300 miliona evra.

Jači evro smanjuje javni dug

Zbog jačanja dolara javni dug Srbije samo u julu povećan je za 190 miliona evra. U Fiskalnom savetu objašnjavaju da je javni dug države u julu povećan za oko 250 miliona evra, ali da su najveći krivac bile kursne razlike.

“Novo zaduživanje nije bio toliki problem koliko jačanje pojedinih valuta. Jačanje dolara u odnosu na evro i dinar samo u julu je povećalo javni dug za oko 190 miliona evra. Po osnovu novog zaduživanja dug države je porastao za oko 60 miliona”, kažu u Fiskalnom savetu.

U ovoj nezavisnoj instituciji koja kontroliše državne finansije napominju da je u avgustu evro ojačao u odnosu na dolar te da očekuju smanjenje javnog duga za 250 do 300 miliona evra.

Stručnjaci tvrde da Srbija treba da se zadužuje u valuti u kojoj ostvaruje prihod, a to je dinar.

“Ukoliko to nije moguće, evro je druga najbolja opcija zato što najveći deo deviznih prihoda od izvoza, između 60 i 80 odsto, ostvarujemo u evrima”, objašnjavaju u Fiskalnom savetu.

Bivši ministar finansija Lazar Krstić odbio je prošle godine nekoliko ponuda banaka da zameni rizične državne kredite u dolarima u povoljnije pozajmice u evrima.

Pomoć Krstiću da spreči štetu od rasta dolara nudile su komercijalne banke i centrala Svetske banke. Javni dug Srbije na kraju jula bio je 24,4 milijarde evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jačanje evra javni dug srbije Srbija javni dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana