Tekst objavljen: 16.12.2016 14:07        


Skupština Srbije usvojila je danas Izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje će omogućiti poljoprivrednicima u Srbiji pristup sredstvima iz IPARD-a u iznosu od 175 milona evra.

Izmene zakona za pristup sredstvima iz IPARD fonda

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je ranije u skupštinskoj raspravi o predloženim izmenama tog zakona, da će "pun kapacitet tih sredstava biti na raspolaganju Srbiji i da neće biti nikakvih umanjenja".

Sredstva iz IPARD-a koja su namenjena za poljoprivrednike nisu im bila na raspolaganju zbog nepostojanja akreditacije Uprave za agrarna plaćanja.

Kako je najavio ministar, već u aprilu bi trebalo da sve bude spremno za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja, a u drugoj polovini 2017. bude prvi konkurs za IPARD sredstva namenjena poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kako bi od septembra bio raspisan poziv za dobijanje sredstava iz IPARD-a.

Ministar Nedimović najavio je da će do polovine januara biti završena kompletna procedura za angažovanje stručnjaka u Upravi za agrarna plaćanja, te da je planirano da se angažuje još 50 stručnjaka.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koje predviđaju širi obuhvat onih koji će moći da ostvaruju podsticaje, a posebna pažnja biće usmerena na one koji se bave stočarskom proizvodnjom.

Budžet za poljoprivredu za 2017. veći je za 3, 32 milijarde dinara, a četiri puta više sredstava opredeljeno za razvoj mera konkurentnosti, odnosno za subvencionisanje investicija.

Umesto 526 miliona koliko je bilo predviđeno 2016, u idućoj godini za to će biti namenjeno 2, 2 milijarde dinara.

Usvojene su i izmene Zakona o vodama koje predviđaju jasnije procedure o zakupu nekog vodnog prostora i drugačije upravljanje rekama, a naknade za odvodnjavanje više neće obračunavati Poreska uprava, već nadležna javna vodoprivredna preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda novac IPARD akona o poljoprivredi i ruralnom ra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana