Indikativni kurs Evra na dan 25.02.21. :: 117.5806 rsd
Tekst objavljen: 04.11.2020 11:10        


Izmene zakona o porezima otvorile su mogućnost za novu rundu podrške preduzećima i to za pomoć za koju su privrednici tvrdili da im je i više nego značila

Izmenama zakona omogućena nova runda pomoći privrednicima

Nacrt novog zakona predviđa, naime, opciju dodatnog odlaganja poreskih dugovanja i nedospelih poreskih obaveza. U prevodu, mogućnost za novi moratorijum, ali ne i obavezu države da je sprovede.

Konkretno, zakonu je dodat stav koji kaže da je odlaganje plaćanja poreskog duga odnosno nedospelih poreskih obaveza moguće “izuzetno, u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih pandemijom, višom silom, odnosno drugim vanrednim događajem i to na način i pod uslovima koje utvrdi vlada”.

Iz Ministarstva finansija pojašnjavaju da je to pravni osnov da se u slučaju nove vanredne situacije može odobriti novo odlaganje, kao što je to učinjeno krajem marta, i da to svakako ne znači da će do odlaganja sigurno doći.

"Predloženim odredbama se na poseban način uređuje postupak za hitno usvajanje mera iz oblasti poreske politike u cilju ublažavanja posledica koje za privredu i građane mogu nastati usled vanrednih događaja. Shodno navedenom, u slučaju potrebe Vlada može da donese navedene mere kojima bi se na sistematski način ublažile posledice u odnosu na subjekte koji mogu biti ugroženi usled vanrednih događaja", navode u Ministarstvu finansija za "Blic Biznis".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poreske olakšice i u paketu ekonomskih mera

Podsetimo, prvi paket ekonomskih mera Srbije imao je kao jednu od mera upravo poreske olakšice za privredu.

U najvećem delu odnosio je najviše na odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate, najranije od početka 2021. godine. Reč je o odlaganju plaćanja poreza i doprinosa za najmanje tri meseca, odlaganju plaćanja akontacije poreza na dobit za drugi kvartal i oslobađanje plaćanja poreza na dobit za donacije.

Ukupna vrednost ovih mera bila je 160 milijardi dinara.

"Odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, ima za cilj povećanje likvidnosti svih privrednih subjekata u privrednom sektoru koji isplaćuju zarade zaposlenima. Takođe, ova mera se odnosi na odlaganje plaćanja poreza na prihod od samostalnih delatnosti svih preduzetnika", objasnio je ministar finansija Siniša Mali po donošenju prvog paketa mera.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zakon o porezu izmene zakona mere za pomoć privredi pandemija ekonomski efekti pandemije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana