Tekst objavljen: 12.02.2021 10:55        


Ministar finansija Siniša Mali rekao da su usvojeni svi pravni akti da se paket pomoći sprovede u delo

Isplata prvog dela državne pomoći 8. aprila

"Ovo je izuzetno veliki i sveobuhvatan paket pomoći", naglasio je Mali u Palati Srbija na predstavljanju trećeg paketa mera za pomoć privredi i građanima.

Ističe da je Srbija za dosadašnju pomoć dobila sve pohvale da je bila pravovremena i dobra.

"To ne kaže samo Ministarstvo finansija, pohvale smo dobili i od MMF-a, Svetske banke i drugih", naveo je Mali.

Javni dug

Učešće javnog duga Srbije i uz treći paket pomoći privredi i građanima neće preći 60 odsto BDP-a, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali i poručio da država vodi odgovornu ekonomsku politiku i da smo očuvali makoekonomsku stabilnost. Ministar je naveo da ove godine ohrabruje to što su brojevi iz januara mnogo bolji nego što se očekivalo i da je, umesto planiranog deficita u budžetu od 13,4 milijardi dinara, ostvaren suficit od 13,3 milijardi dinara.

"Hoćemo da pomognemo građanima i privredi i da ih spremimo za vreme posle pandemije, da napravimo juriš i na svetska tržišta i ostvarimo brži razvoj", rekao je Mali, koji je na konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić predstavio treći paket mera podrške privredi i građanima.

Velika preduzeća

Trećim paketom su, za razliku od prva dva, uključena i velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije koronavirusa.

To je, navodi, dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim preduzećima, što uz 1.050.000 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima znači da pomoć može da koristi ukupno 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru u Srbiji.

Najavio je da će u aprilu biti usvojeni i zakoni neophodni za sprovođenje trećeg paketa pomoći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prethodna pomoć

On je podsetio na povećanje plata medicinskim radnicima i novčanu pomoć najugroženijima - penzionerima.

"Odmah smo reagovali da se troškovi smanje kako bismo sve fokusirali na borbu protiv koronavirusa", kazao je ministar i dodao da su još u aprilu uspešno isplatili 100 evra svakom građaninu Srbije koji je to tražio.

Samo kroz isplatu minimalnih zarada u prethodnom periodu, za mikro, mala i srednja preduzeća, svaki zaposleni je od države dobio 1.400 evra, rekao je i dodao da takvih radnika ima 1.050.000 ukupno. Kada su ugostitelji u pitanju, svaki zaposleni u tom sektoru je dobio 1.900 evra pomoći.

Kako se prijaviti, kada kreću isplate?

Prva isplata 50 odsto minimalne zarade za preduzetnike, mikro mala i srednja preduzeća predviđena trećim paketom mera podrške očekuje se 8. aprila, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je na konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić, na kojoj je predstavljen treći paket pomoći privredi i građanima, rekao da je novim paketom predviđeno tri isplate polovine minimalca za mart, april i maj.

Prijava poslodavaca koji nameravaju da koriste tu podršku koju daje države, navodi Mali, biće jednostvna i počeće od 1. marta na sajtu Poreske uprave.

"Prijava poslodavaca je jednostavna, uz ograničenje za sve one koji prihvate pomoć, a to je da ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih nakon tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i da isplaćuju dividende", rekao je Mali.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
8. april državna pomoć pandemija državni minimalac siniša mali novi paket državne pomoći

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana