Tekst objavljen: 08.11.2013 10:00        


U Srbiji bi od sledeće godine trebalo da počne proizvodnja mobilnih telefona, koji bi se zvao Tesla i za početak bi bio proizveden u seriji od 50.000 komada i koji bi bili prodavani na domaćem tržištu, ali i izvoženi u države u regionu i zemlje sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini - izjavio je potpredsednik Intela Džon Dejvis.

Intel će praviti mobilne telefone Tesla u Srbiji

- Reč je o domaćem telefonu sa domaćom cenom istakao je Dejvis i dodao da je "plan da se proizvode mobilni telefoni u Srbiji. Treba da odaberemo koji bi to bio telefon, koji model, po kojoj ceni bi se prodavao sa Intelovim softverom. Bio bi to svakako domaći telefon sa domaćim imenom".

Prema njegovim rečima, tehnologiju za kameru dizajnirali bi softverski inženjeri u Srbiji i svi bi od toga imali korist.

Kada je reč o visini investicije, Dejvis je predočio da nije reč o dolarima, već o podizanju i izgradnji kapaciteta, a u Srbiji konkretno o angažovanju domaćih stručnjaka, povećanju zapošljavanja i edukaciji.

- Sada pravimo planove, ali naš cilj je da to bude iduće godine. Sve se može odvijati veoma brzo, to smo već radili i u drugim zemljama. Srpske kompanije imaju kapaciteta da budu naši partneri u proizvodnji mobilnih telefona - rekao je Dejvis.

Kompanija Intel prisutna je u Srbiji od 2011. godine i trenutno u svom razvojnom centru u Beogradu zapošljava 22 stručnjaka.

Podsetimo, premijer Srbije Ivica Dačić posetio je kompaniju Intel, tokom boravka u SAD u maju ove godine. Dačić je tada poručio da je Vlada Srbije zainteresovana da pruži podsticaj investiranju i otvaranju novih proizvodnih pogona kompanije Intel u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tesla Srbija intel mobilni telefoni mobilni telefon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana