Tekst objavljen: 27.06.2016 8:55        


U nadzorima koje je Inspektorat za rad sproveo u hotelima, hostelima, motelima otkriveno je da je od 692 radnika 101 radio "na crno", odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, nadzorom koji je obavljen u četvrtak, obuhvaćeno je 237 privrednih subjekata na teritoriji cele Srbije.

Inspekcija u hotelima i motelima - 100 radnika

Inspektori su doneli 32 rešenja kojima su poslodavcima naložili da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i novčani iznos osnovne zarade, da dostave zaposlenima obračun zarade i vode mesečnu evidenciju o zaradi i naknadi zarade.

Zbog utvrđenih prekršaja inspektori su podneli 17 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i izdali tri prekršajna naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu koji se odnosi na to da nisu držali ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor u skladu sa zakonom ili kopiju ugovora na mestu rada zaposlenog.

U Krupnju su inspektori otkrili i dva poslodavca koja su registrovana za obavljanje ugostiteljske delatnosti, a obavljaju i delatnost izdavanja soba za prenoćište, bez rešenja o ispunjenosti uslova nadležne inspekcije i uz naplatu prenoćišta bez izdavanja fiskalnog računa.

O utvrđenom činjeničnom stanju inspektor rada je obavestio nadležnu turističku inspekciju i Poresku upravu, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
moteli neprijavljni radnici rad na crno hoteli

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana