Tekst objavljen: 18.11.2020 13:35        


Međugodišnja inflacija u septembru i oktobru iznosila je 1,8 odsto i kretala se oko proseka u proteklih sedam godina, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS)

Inlfacija u septembru i oktobru 1,8%

Inflatorni pritisci su, kako se navodi ;u izveštaju o inflaciji, ostali niski po osnovu troškova, čemu doprinose niže svetske cene nafte u odnosu na nivo pre pandemije, zadržani niski troškovi u proizvodnji hrane i obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa.

Dodaje se da i pored nastavka rasta zarada i zaposlenosti u većini delatnosti, niski su ostali i pritisci na strani tražnje, o čemu svedoči kretanje bazne inflacija na niskom i stabilnom nivou.

I u narednom periodu, kako se ističe, očekuje se da će se inflacija kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja, do kraja 2021. godine.

Ocenjeno je da će takvom kretanju inflacije doprineti dezinflatorni pritisci po osnovu agregatne tražnje i inflacije u međunarodnom okruženju, dok će efekti prethodnog pada svetske cene nafte postepeno iščeznuti.

Nakon toga, s daljim rastom ekonomske aktivnosti i tražnje, inflacija će početi postepeno da se kreće ka centralnoj vrednosti cilja od tri odsto, ali će ostati ispod nje i u 2022. godini, navela je NBS, prenosi Beta.

„Obezbeđena i održana niska i stabilna inflacija i u uslovima pandemije omogućava da NBS nastavi da pruža podršku privrednom oporavku i omogući građanima dalji rast životnog standarda”, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

U odnosu na avgustovsku projekciju, nova projekcija inflacije za 2021. godinu je, kako je navedeno, na blago višem nivou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Na nešto višu projektovanu inflaciju utiče veći očekivani rast cena hrane u uslovima rasta svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda”, ocenila je NBS.

Dodaje se da u srednjem roku, ključni rizici projekcije i dalje potiču iz međunarodnog okruženja, a odnose se pre svega na brzinu oporavka zone evra, svetske cene primarnih proizvoda, kao i tokove kapitala prema zemljama u usponu.

Rizici za ostvarenje projekcije delom se odnose i na brzinu oporavka domaće tražnje i kretanje domaćih regulisanih cena i cena hrane, navodi se u novembarskom izveštaju NBS o inflaciji.

Po proceni centralne banke, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu ove godine biće 7,7 odsto u poređenju sa na prethodnim kvartalom dok će međugodišnji pad iznositi 1,3 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija Narodna banka Srbije septembar oktobar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana