Tekst objavljen: 06.03.2014 12:00        


Tokom 2013. godine ukupno je raspisano 13.800 oglasa za posao na sajtu poslovi.infostud.com, a na njih je poslato preko 2.100.000 biografija, pokazala je poslednja analiza ovog sajta. Drugim rečima, to znači da je prosečan broj prijava po oglasu, uzimajući u obzir sve gradove kao i radne pozicije, oko 152 prijave na jedno radno mesto.

Infostud: Na jedno radno mesto u proseku 152 prijave

Iako veliki broj ljudi koji se prijavljuje na oglase potvrđuje da je tržište rada i dalje u krizi, ova analiza pokazala je da je tokom prethodne godine ipak došlo do rasta broja oglasa u odnosu na 2012, i to od čak 17%.

Baš kao i tokom prethodne dve godine, i u 2013. poslodavci su najčešće oglašavali radna mesta u oblastima ekonomije, trgovine i prodaje, kao i administracije i računovodstva. Ujedno kandidati su takođe najčešće slali radne biografije za ove pozicije.

Nezaposleni su pokazali veliku zainteresovanost i za oglase vezane za turizam, saobraćaj i logistiku, marketing i PR, pozicije srednjeg menadžmenta, transport i pravo, međutim u odnosu na broj pristiglih prijava, može se zaključiti da ponuda ovih radnih mesta ne zadovoljava potrebe tržišta.


Radna mesta na koja je bilo najmanje prijava u odnosu na broj oglasa koji je bio objavljen

U poslednje vreme u javnosti se često pominjala oblast informacionih tehnologija koja je u velikom usponu i razvoju, te je tako i broj oglasa u ovoj kategoriji u protekle tri godine u stalnom rastu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

To je bio slučaj i tokom 2013, međutim broj prijava na ove oglase i dalje nije dovoljno velik da zadovolji potrebe tržišta, te je ovo smer u kom se treba edukovati radi lakšeg zaposlenja. Slična situacija vlada i u oblasti elektrotehnike i mašinstva – slabiji je odziv kandidata u odnosu na ponudu posla.

Primera radi, samo za programere tokom godine bilo je objavljeno skoro 500 oglasa, ali u proseku, na ovu poziciju stizalo je svega oko 26 prijava. Druga deficitarna zanimanja u Srbiji su inženjer elektrotehnike, inženjer mašinstva, mašinski tehničar i operater na mašini.

Posao u 2013. godini nije bilo lako pronaći, a trend neusklađenosti potreba kandidata i poslodavaca se nažalost nije prekinuo. Dok su neki do posla u struci mogli da dođu relativno brzo, slobodno se može reći da se drugima ovaj proces verovatno čini nemogućim.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija nezaposleni nezaposlenost stopa nezaposlenosti konkurs za posao oglasi za posao posao poslovi traženje posla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana