Tekst objavljen: 02.10.2020 14:40        


Brzi oporavak industrije doprineće da privredni rast u trećem kvartalu u Srbji bude bolji od očekivanog, izjavio je danas ekonomista Ivan Nikolić i izrazio očekivanje da će međunarodne finansijske institucije popraviti projekcije našeg godišnjeg privrednog rasta, koji još uvek drže na minus oko tri odsto

"Industrija "vuče" ostatak ekonomije ka oporavku"

Nikolić navodi da su međunarodne finansijske insitucije konzervativne i da uvek polaze od “najgoreg mogućeg ishoda”, ali i da je taj ishod planiran za Srbiju, kaže on, relativno bolji od drugih zemalja.

“U trećem kvartalu će svakako biti bolji privredni rast, to je izvesno. Ako pogledamo po sektorima, svakako će nosilac biti industrija, gde se očekuje rast veći od tri odsto međugodišnji i to će biti bolje verovatno i od prvog tromesečja”, rekao je Nikolić Tanjugu.

Dodaje i da je stanje u poljoprivredi bolje nego prošle godine i ističe da se u tom sektoru očekuje rast od oko četiri odsto.

“Uz industriju, poljoprivredu i trgovinu na malo apsolutno kompenzujemo one lošije rezultate iz dela sektora usluga i verovatno građevinarstva”, rekao je Nikolić.

Navodi da je iznenađujuće da je industrija jako dobra i ističe da je imala drastičan pad samo u aprilu, ali da se u junu i avgustu brzo oporavila i vratila na ozbiljne stope rasta.

Ističe da te dobre stope rasta potiču iz različitih oblasti, kao što su, navodi Nikolić, nameštaj, prehrambena industrija, farmaceutska industrija, delom hemijska…

Nikolić kaže da ako dobrim rezultatima u industriji i poljoprivredi dodamo i podršku koja je stigla od države za privredu, a koja se odrazila i na tržište rada koje je dalo podstrek prometu trgovini, ova godina može, uprkos koroni, ističe on, da bude jako povoljna.

Uveren je i da će te dobre rezultate konstatovati i MMF na predstojećim sastancima sa srpskim vlastima i da će naši ekonomski rezultati za njih biti pozitivno iznenađenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podseća da Srbija u poslednje tri godine nije imala nikakav problem sa MMF-om, te očekuje i da će tokom ove poslednje posete oni pohvaliti Srbiju.

Smatra da nema nekog ozbiljnijeg razloga za nastavak aranžmana, ako se, kaže, uzmu u obzir makroekonomski parametri i strukturne promene koje se dešavaju u srpskoj ekonomiji.

Nikolić je istakao da je još jedna dobra vest za srpsku ekonomiju Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji bi tokom sledeće nedelje trebalo da predstavi evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Ističe da je za region najavljeno oko četiri milijardi evra i da će ta pomoć biti dobra za region u ovom kriznom periodu.“Evropska pomoć je na liniji ovog talasa, pre svega institucionalnih investitora, koji je započet sa DFC-om, a pre toga sa Kinom”, ukazao je Nikolić.

Ocenjuje da je taj plan EU bitniji za Srbiju od američkog DFC-a, jer su, ukazuje, u prethodnim godinama najvažnije investicije dolazile upravo iz Evrope.

Nikolić kaže da je Srbija uz investicije iz Zapadne Evrope imala i dosta investicija iz Rusije, Turske…Navodi da bi ta pozitivno interesovanje za Zapadni Balkan znak da region “nesumnjivo očekuju dobre godine”.

“Da li ćemo sve to iskoristiti na pravi način, videćemo, ali ovo na neki način daje apsolutno pozitivne izglede za rast i razvoj Srbije u nerednom periodu”, zaključuje Nikolić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
industrija oporavak ekonomije pandemija korona virus ivan nikolić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana