Tekst objavljen: 29.07.2014 10:30        


Pred put u inostranstvo svi se interesuju za cene, kvalitet smeštaja, šoping ili turističke obilaske, ali retko ko pomisli da će mu možda trebati i lekarska pomoć. Najveći broj nije upoznat pod kojim uslovima mogu biti zbrinuti.

Idete u inostranstvo? Evo kako do lekarske pomoći

Osiguranici Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje tokom privremenog boravka u inostranstvu imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć, ali je neophodno da ponesu potvrdu Zavoda kako bi osigurali refundaciju eventulnih troškova lečenja. Da se dobije nephodno je da mu izabrani lekar izda potvrdu o zdravstvenom stanju, koju mu overava lekarska komisija matične filijale RZZO. Procedura je besplatna.

Hronični ili akutni bolesnici, recimo oni nakon infarkta, ne mogu dobiti potvrdu, jer, kako kažu u Zavodu, njihovo stanje zahteva često pružanje zdravstvenih usluga, koje njima jesu neophodne, ali spadaju u usluge dugoročnog lečenja, a ne trenutne ugroženosti života.

Spremite se za odmor: Nabavite putno osiguranje


U zemljama sa kojima je potpisan nadležni međunarodni sporazum, osiguranik uz tu potvrdu ne plaća hitnu pomoć, a u onima s kojima nije potpisan, usluga se plaća, ali se troškovi naknadno refundiraju od Zavoda, ako njegova komisija utvrdi da je bilo hitno medicinsko stanje.

Takav sporazum već je parafiran sa Velikom Britanijom, Slovačkom, Poljskom, Makedonijom, Rumunijom, Mađarskom, Češkom, Italijom, Francuskom, Luksemburgom, Belgijom, Holandijom, Nemačkom, Austrijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Bugarskom.

Polisu zdravstvenog putnog osiguranja građani mogu da kupe i u filijalama RFZO. Cena porodične polise za bilo koju drugu evropsku zemlju uključujući i Tursku, za put od 10 dana je 780 dinara po osobi, za 15 dana 1.090, dok se put od pet dana osigurava za 390. Za putnu polisu RFZO nije od značaja da li sa zemljom putovanja Srbija ima međudržavni ugovor, koji, primera radi, nije sklopljen sa Grčkom – najčešćom destinacijom naših građana. Trošak u svakoj inostranoj zdravstvenoj ustanovi uz odgovarajući račun biće refundiran u roku od 14 dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam turisti putnici osiguranje putno osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana