Tekst objavljen: 23.09.2018 16:03        


Trgovci se danas dovijaju na najrazličitije načine da učine cene primamljivim, ali i da prodaju prilagode manjoj kupovnoj moći potrošača. Najnoviji pristup je prodaja voća i povrća na komad.

I u Srbiji jabuke prodaju na komad

Tako se u beogradskim prodavnicma mogu naći jabuke po ceni od 14,99 dinara po komadu. Takođe, na rafovima se može naći i paprika po ceni od devet dinara po komadu.

Kada je reč o pijacama, trgovci za tezgama odavno su prepoznali blagodeti prodaje na komad, naročito kada je predsezona prolećnih plodova, ali i letnjih. Trešnje su se prodavale za po četiri dinara po komadu, za jednu kajsiju kupac bi platio oko 50 dinara, a parče lubenice 100 do 150 dinara.

- Mušterije često traže četvrtinu dinje, lubenice, jednu jabuku, 100 grama nekh bobica i slično. Nemaju ljudi novca - kaže prodavac na Bajlonijevoj pijaci, koju smo posetili ovim povodom. Ove primamljive male cene ipak, prirodno, nameću pitanje da li se ovim oblikom prodaje robe zavarava kupac. Odgovor na ovo pitanje potražili smo od Pokreta za zaštitu potrošača.

- Ovaj vid trgovine indikator je siromaštva određenog broja ljudi. Manja pakovanja robe i prodaja na komad mogu se posmatrati kao vid zavaravanja kupaca, ali ga omogućava odredba u Zakonu o zaštiti potrošača - objašnjava predsednik Pokreta Petar Bogosavljević.

Da srpski potrošač može lakše da podnese manje iznose pokazuje i praksa u marketima, uvedena pre dve godine, da se cene u vitrinama sa suhomesnatim proizvodima iskazuju na 100 grama, a ne po kilogramu.

Zaštitnici potrošača i tada su apelovali da je reč o triku, jer manji iznosi ohrabruju kupce da kupuju robu koju, kada bi imali u vidu punu cenu, nikada ne bi kupili.

Međutim, čini se da u ovom trendu ne kaskamo za svetom: nedavno je odjeknula vest o novoj praksi britanskog trgovinskog lanca "Tesko", koji je prestao da naplaćuje banane po kilogramu i prešao na naplatu po komadu, što na kraju rezultira time da cena svake banane skoči više nego duplo.

Jedna banana sada umesto 10 penija košta 25 u "Teskovim" prodavnicama "Metro". Kupci su svoje nezadovoljstvo ovim poskupljenjem jasno izrazili na društvenim mrežama. Kako navode mnogi, nisu toliko ljuti zbog samog poskupljenja koliko zbog utiska da lanac pokušava da ih prevari uvođenjem ovakvog tipa naplaćivanja.

Bilo da je proizvod nemaštine ili trik trgovaca, u Srbiji, u međuvremenu, ovaj trend nastavlja da se širi.

Osim jabuka, odnosno voća i povrća uopšte, od ranije je poznata prodaja cigareta na komad (po prosečnoj ceni od 10 dinara po cigareti), pelena, kao i lekova.

U apotekama u poslednje vreme nije retkost videti kupca koji uzima po jednu kesicu preparata protiv prehlade, ili jednu tablu analgetika, kao i lekova koji ublažavaju upalu grla.

Prodaju i po jednu cigaretu, pelenu...
Već smo bili svedoci prodaje i druge vrste robe na komad. U manjim gradovima u apotekama najčešće se kupuju pelene na komad, kesice lekova protiv prehlade, suplementi, tabla analgetika. Pre nekoliko godina prodavle su se i cigarete na komad, i to po ceni od 10, 12, 15 dinara, ali uglavnom po pijacama i na trafikama u manjim mestima.

Osim paprika, od povrća se na komad prodaju i glavice belog luka, čija cena po kilogramu nije zanemarljiva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaće voće kupovina cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana