Tekst objavljen: 18.04.2020 11:00        


Pravo na fiskalne olakšice i bespovratnu direktnu novčanu pomoć države u iznosu minimalca za isplatu zarada tokom tri meseca, pored privrednih društava, imaju i srpski ratari, stočari, povrtari i voćari

I paori imaju pravo na državni minimalac

"Fizička lica koja imaju status preduzetnika poljoprivrednika u smislu Zakona o porezu na dohodak građana, bez obzira na to da li su PDV obveznici, imaju pravo na fiskalne pogodnosti i direktna davanja propisana Uredbom ukoliko ispunjavaju ostale propisane uslove", piše na veb sajtu Privredne komore Srbije, preko kojeg su upućivana pitanja vezana za poslovanje i druga pitanja u okolnostima epidemije virusa korona.

Dobijena državna sredstva za isplatu zarada se, međutim, ne mogu koristiti za izmirivanje drugih obaveza iz tekućeg poslovanja, već isključivo za plate, objašnjava se u odgovorima.

Privatni poslodavac koji ne iskoristi dobijenu finansijsku pomoć države za plate mora taj novac da vrati u budžet.Na pitanje da li se radniku koji nema tekući račun može zarada dati "na ruke", odgovor PKS je kratak i jasan - ne.

Dakle, poslodavac je dužan da zarade isplaćuje isključivo na tekući račun zaposlenih, što znači da radnici koji do sada nisu otvorili tekući račun to treba pod hitno da učine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poslodavce koji su, pre stupanja Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednicima u privatnom sektoru, isplatili radnicima plate za mart bez umanjenja, interesovalo je da li sada neće imati pravo na tri već na dva meseca direktne pomoći države za zarade.Njih će obradovati odgovor PKS - pravo na isplatu direktnih davanja u visini minimalne zarade ostvarivaće u maju, junu i julu.

"Ukoliko ispuni ostale uslove predviđene Uredbom, poslodavac koji je pre stupanja na snagu Uredbe već isplatio zaradu za mart 2020. godine, može da ostvari pravo na direktna davanja za sva tri meseca ukoliko odgovarajuću PPP-PD prijavu za zarade za april podnese do kraja aprila 2020. godine sa označenim datumom plaćanja 04.01.2021. godine", precizira se u odgovoru.

Jedna od nedoumica među privatnim poslodavcima vezana za dobijanje državne finansijske pomoći odnosi se i na uslov da ne otpuštaju radnike za vreme vanrednog stanja.

Taj uslov se, kako piše na veb sajtu PKS, ne odnosi na lica koja su angažovana po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, kao ni na ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda paori država plaća minimalac minimalac vanredno stanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana