Tekst objavljen: 30.11.2013 11:00        


Sezona slava je počela, a uz radost porodičnog i prijateljskog okupljanja, mnogima donosi i glavobolje. Prosečna svečarska ili slavska slavska trpeza za dvadesetak gostiju teško da se može postaviti bez 40.000 dinara, što znači da se porodica mora odreći jedne prosečne zarade.

I na skromnu slavsku trpezu potrošimo  čitavu platu

U ovom godišnjem periodu porodični novčanici su anoreksični jer sezoni slava prethodi opremanje učenika za početak nove školske godine, pripremanje zimnice, ogreva... Pa ipak, tradiciju niko ne prekida.

Ketering 11 evra po gostu

Domaćice sve više odustaju od pripremanja slavske trpeze jer im je jednostavnije da sve te đakonije jednostavno – naruče. Ako je reč o posnoj slavi, u Novom Sadu ketering ćete platiti 11 evra po osobi. Tu je uračunato nekoliko vrsta pređela, pasulj prebranac, glavno jelo koje se sastoji od nekoliko vrsta riba i tri-četiri vrste salata. Dakle, za dvadeset osoba ketering će vas koštati oko 25.000 dinara. Morate dodatno kupiti sitne kolače, a kilogram staje 1.200 dinara. Ostaje vam još da platite piće, kafu, žito, tortu... , pa sračunajte šta je jeftinije, isplativije i šta vam više odgovara.
Ako se zna da je lane platu daleko ispod republičkog proseka primalo 282.383 zaposlena, a slično je i ove godine, jasno je da će mnogi domaćini trpeze pokriti čekovima, a neki i kreditima.

Elem, za pređelo, praseće pečenje, sarmu, čorbu, žito, pogače i ostale đakonije, potrebna je barem jedna prosečna plata, a ako je slava posna, troškovi se uvećavaju.

Ako slava ne pada u vreme posta, gozba počinje pređelom od pečenice, kobasice, kulena, šunke, a svaki taj delikates košta najmanje hiljadu dinara kilogram. Glavno jelo je i najskuplje, pogotovo ako se kupuje već pečeno jagnjeće ili svinjsko meso. Kilogram jagnjećeg pečenja u tom slučaju je do 1.400 dinara, a prasećeg 800 do 1.000 dinara.

Kako god se sabere i oduzme, bilo da je posna ili mrsna – trpeza je paprena. Toga su svesni i trgovci pa su se odavno spremili za sezonu slava. U trgovinskim lancima kažu da uoči slava, u saradnji i dogovoru s dobavljačima, svake godine snižavaju cene proizvoda koji su neophodni za spremanje slava. Obično na akciji budu meso, sir, piće, salate...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slava slave cene hrane životne namirnice namirnice proslave Srbija troškovi života životni troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana