Tekst objavljen: 01.09.2018 10:00        


Potencijalni preduzetnici od početka 2018. godine mogu da se registruju putem interneta, odnosno "iz fotelje". Oni koji su već koristili ovu mogućnost uverili su se da je to najbrži i najefikasniji način da se otisnu u preduzetničke vode. 

I firma može na klik

Zahvaljujući e-registraciji poslovanja, preduzetnici više neće morati da troše vreme na šalterima, a čitava e-procedura, uključujući i takse, doneće im i oko 30 odsto uštede u novcu. Od prvog dana oktobra, ova mogućenost će biti dostupna i jednočlanim društvima.

KVALIFIKOVANI SERTIFIKAT

Nekoliko je preduslova za e-registraciju preduzetnika:

- Posedovanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata za elektronski potpis, kao i instalirani drajver za čitač smart kartica ili USB token. Na portalu APR dostupna je besplatna aplikacija za elektronsko potpisivanje, kao i detaljno uputstvo za njeno korišćenje.

- Mogućnost elektronskog plaćanja "viza" ili " masterkard" platnim karticama, pri čemu je na sajtu APR dostupan odgovarajući servis.

- Nalog za centralizovano prijavljivanje korisnika APR, kako bi se pristupilo informacionom sistemu. Ko nema nalog, može da ga napravi na portalu APR.

Konkretno, od početka 2018. godine, preduzetnici mogu da uštede 500 dinara ukoliko firmu registruju onlajn, jer elektronska registracija preduzetnika, koja obuhvata e-prijavu i e-rešenje o registraciji, košta 1.000 dinara, dok ona u papirnom obliku košta 1.500 dinara.

Pored koristi u vremenu i novcu, e-registracija je takođe i važan korak ka digitalnoj transformaciji Srbije, koju je Vlada Srbije istakla kao svoj strateški prioritet jer donosi brži privredni i društveni razvoj.

Na sajtu Agencije za privredne registre (APR), u posebnom odeljku "e-registracija osnivanja preduzetnika", a zatim u odeljcima "preduzetnik" i "e-usluge", postavljena su sva neophodna objašnjenja, korisnička i video-uputstva, kako bi oni koji imaju dilemu oko e-registracije mogli taj korak uspešno da savladaju.

E-prijava se potpisuje kvalifikovanim elektronskim sertifikatom za elektronski potpis, a omogućeno je i elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama. Po završetku prijave, APR šalje rešenje o registraciji novog preduzetnika na i-mejl registrovanog preduzetnika ili ovlašćenog lica koje je podnelo e-prijavu.

Sertifikat, koji je potreban kako bi se podnela e-prijava za osnivanje preduzetnika, svakako je neophodan i za njegov dalji rad. Primera radi, za podnošenje poreske prijave koje se po zakonu obavlja isključivo elektronskim putem preko portala Poreske uprave.

Elektronska prijava je "priznata" i u drugim institucijama ili kućama kojima se ona dostavlja zbog različitih poslova. Tako, recimo, i poslovne banke prilikom otvaranja računa ne bi trebalo da traže potvrdu o registraciji firme na papiru i sa overenim pečatom. Važeći propisi ostavljaju mogućnost da se potrebna dokumentacija dostavlja u elektronskoj formi, a banka može zarad svoje sigurnosti da proveri preduzetnika i na internet stranici APR, u odeljku "registar privrednih subjekata".

Izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, čiji je predlagač Ministarstvo privrede, biće omogućena i e-registracija preduzeća. Za početak, APR će od 1. oktobra 2018. godine primenjivati e-registraciju jednočlanih društava sa ograničenom odgovornošću.

- Postojeća regulativa u Srbiji se već značajno približila svetu elektronskog poslovanja, a novi Zakon o elektronskom identitetu, elektronskom potpisu i uslugama od poverenja potpuno je usaglasio našu regulativu s međunarodno priznatim standardima - kaže Dušan Berdić, rukovodilac Sertifikacionog tela Privredne komore Srbije.

- Sertifikaciono telo PKS još 2009. godine je realizovalo prvi elektronski servis, a kao prvo realizovano domaće sertifikaciono telo, PKS sa ponosom ističe da ima više od 80.000 generisanih kvalifikovanih elektronskih sertifikata koji se svakodnevno koriste u elektronskim servisima državnih institucija i privredi uopšte.

Izuzetno brzom realizacijom elektronski popunjenih zahteva za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata, dobro organizovanom distribucijom do korisnika, visokim kvalitetom profesionalne tehničke pomoći korisnicima i stalnim usavršavanjem kadrova i usluga, Sertifikaciono telo PKS predstavlja veoma značajan faktor elektronskog poslovanja u Srbiji.

Danas nema elektronskog servisa nove generacije u čijem razvoju značajan trag nisu ostavili stručnjaci Privredne komore Srbije. Prednosti tih usluga su ušteda vremena i novca, znatno smanjenje nepotrebne administracije, smanjenje korupcije, podizanje konkurentnosti privrede, uvećanje efikasnosti poslovanja i potpuno funkcionalno usaglašavanje sa zakonima koji važe u EU.

- Sve ovo je put ka potpunoj digitalizaciji poslovanja, od internog poslovanja, preko elektronske poslovne korespondencije s komitentima, pa do pune dvosmerne komunikacije sa institucijama u okviru državne uprave - kaže Dušan Berdić.

- Tokom ove godine, Sertifikaciono telo PKS realizuje veoma ambiciozan plan razvojem novih vrsta usluga u oblasti elektronskog poslovanja, koje će se uskoro naći u punoj primeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi preduzetnici preduzetnici apr otvaranje firme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana