Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd
Tekst objavljen: 15.01.2020 10:35        


Nakon što je objavljeno da je finska premijerka Sana Marin za skraćivanje radnog vremena na četiri dana nedeljno, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četvorodnevne radne sedmice

I Danci planiraju da uvedu četvorodnevnu radnu nedelju Kopenhagen


Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj želela bi da radi manje sati u nedelji.

Rezultati ankete su pokazali da 16 odsto zaposlenih osoba u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena.Inače, radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja. Osobe u dobu za zasnivanje porodice, kao i oni sa univerzitetskim obrazovanjem spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za smanjenjem radnog vremena.

“Ljudi žele manje da rade nakon što napune 35 godina, što je doba u kojem mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu decu“, rekao je Martin Faris Savaed Nielsen iz Agencije za statistiku Danske.

Dodao je i kako je značajan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54, i 55 i 64 godina koje takođe podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena. Zanimljivo je da je sedam odsto onih koji su bili uključeni u studiju izjavilo da bi želelo da radi više sati nego što to trenutno rade.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
radna nedelja kraća radna nedelja danska četvorodnevna radna nedelja četiri dana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana