Tekst objavljen: 31.10.2017 13:50        


Tečni naftni gas od proteklog vikenda je negde dostigao i cenu od 75,9 dinara za litar.

I dalje vodimo po skupoći, TNG skočio na 76 RSD

Proteklog vikenda tečni naftni gas (TNG) popularni auto-plin poskupeo je na benzinskim stanicama i punionicama od četiri do šest dinara po litru, pa je negde dostigao i cenu od 75,9 dinara za litar, pišu Večernje novosti.

"Poslednjih dana TNG je dobio nove više cene što je bilo i za očekuvati kaže", Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

- Tako je uvek kada dolazi zimski period.

TNG je sa 69,50 - 71,50 dinara za litar dostigao cenu od 71,70 do 75,90 dinara u zavisnosti od lokacije pumpe ili punionice.

Tatić objašnjava da je povećana potražnja za ovih gorivom u celom regionu, ali i da se radi o drugačijom smesi propana i butana u odnosu na takozvani "letnji" TNG.

"Ovog goriva ima dovoljno i vozači ne treba da misle da je došlo do nekog poremećaja na tržištu. Zanimljivo je i da je primećen pad potražnje u Srbiji jer vozači nisu stimulisani da ga kupuju iako se radi o ekološkom gorivu", kaže Tatić.

Stručnjaci ističu da je ekonomska isplativost korišćenja auto-gasa do nivoa cene od 50 odsto vrednosti benzina.

Nije tajna da je naš TNG među najskupljima u regionu (u BiH je skoro 40 odsto jeftiniji) jer naša država ima veoma visoke akcize za ovu vrstu goriva.

Akciza, PDV i nadoknada za obavezne rezerve je oko 51 odsto od cene TNG, ističe se u nedavnoj analizi strukture cene goriva na našem tržištu koju je uradilo Udruženje naftnih kompanija Srbije. Zato i ne čudi da se sve više vozača "odriče" upotrebe ovog goriva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skok cena cena gasa TNG cene derivata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana