Tekst objavljen: 31.03.2016 11:02        


Ukoliko bude izgrađen Severni tok 2, biće neophodno je postaviti nove trase gasovode od Baltika do Austrije, ističe bečki dnevnik "Prese", uz napomenu da bi se tim putem mogao direktno snabdevati i Balkan. 

I Balkan se može snabdevati gasom preko Severnog toka

Od prošle godine Moskva, Berlin i Brisel pregovaraju da li će biti realizovano proširenje gasovoda Severni tok, ukazuje list podsećajući da su nedavno objavljeni snabdevači gasom za dodatni gasovod iz Rusije ka Nemačkoj.

Izgradnja treba da počne 2018. godine i koštaće između 8,4 do 9 milijardi evra, a time bi se povećao kapacitet dva toka sa 55 na 110 milijardi kubnih metara, što je 15 puta godišnje potrošnje Austrije.
O čemu do sada niko nije govori, naglašava "Prese", jeste kapacitet tokova kako bi se gas, koji pristiže u skladišta u nemačkom Grajfenvaldu, dalje raspodelio.

Zbog toga je jasno da bi mreža gasovoda morala biti dodatno proširena.
Prema konzorcijumu za izgradnju Severnog toka 2, u kojem su Gasprom i austrijska naftna kompanija OMV, jedna trećina budućih isporuka gasa iz Grajfenvalda trebalo bi da ide dalje ka severozapadu Evrope - Nemačka, Holandija i Velika Britanija, dok bi ostale dve trećine bile usmerene na čvorište u skladište Baumgarten, kod Beča.

Istraživanje "Prese" je pokazalo da samo proširenje postojećih kapaciteta bez novih trasa nije dozvoljno.
Činjenica je da je konzorcijum, koji gradi gasovod, zatražio proširenje kapaciteta Grajfenvald na skladištenje u proseku 65 milijardi kubnih metara godišnje za period od 2019. do 2042.
To znači da bi od 2019. u Grajfenvald mogao dospeti dodatni gas.

Od toga, planirano je da 54 milijardi kubnih metara bude izvezeno u Češku i dalje u Austriju.
Ako se doda tome količina koja već sada sa severa teče ka jugu, prema ekspertima, to bi značilo kapacitet od oko 70 milijardi kubnih metara, ali aktuelni kapacitet toka iznosi najviše 50 milijardi kubnih metara.

Eksperti ukazuju da bi bilo potrebno izgraditi novi gasovod iz Grajfevalda ka Češkoj, koji bi nosio ime EUGAL.

"Ako Rusi okončaju tranzit gasa preko Ukrajine i svih 50 do 60 milijardi kubnih metara, koje trenutno tranzitiraju preko te zemlje, nameravaju da isporučuju preko Severnog toka potreban je novi gasovod iz Nemačke ka Češkoj", rekao je direktor austrijskog "E-kontrola" Valter Bolc.

Usled toga vodi se i diskusija da li treba proširiti kapacitete gasovoda BACI koji vodi iz Bržeclava do Baumgartena.
Do sada Češka i Austrija nisu bile povezane direktnim gasovodom, jer je do sada sve što je sa severa "teklo" ka Baumgartenu išlo preko Slovačke, rute koja bi mogla biti proširena izgradnjom Severnog toka 2.

Bolc je ukazao da bi preko Baumgartena, uz korišćenje Severnog toka 2, mogao biti snabdevan i Balkan.
"Nemačka bi bila veliki dobitnik Severnog toka 2, a Baumgarten bi samo promenio svoju ulogu", istakao je on dodajući da bi preko Austrije moglo da se isporučuje još više gasa u Mađarsku, Italija bi ostala i dalje decenijama vezana za austrijsko skladište, a uz to bi se pridružile isporuke Balkanu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sevreni tok gasovod Nemačka ruski gas izgradnja gasovoda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana