Tekst objavljen: 20.08.2014 9:00        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije juče je dao preliminarno odobrenje za osnivanje prve arapske banke u Srbiji koja će poslovati pod imenom Mirabank Beograd, čime je završena prva faza u postupku njenog osnivanja.

I arapska banka radiće po našim principima

Od 2008. godine ovo je prva grinfild investicija u bankarskom sektoru Srbije, koja je najverovatnije teška oko 300 miliona dolara, kako je lane najavljivano. Nakon ove, sledeća faza je davanje dozvole za rad banke.

ISPITUJU TRŽIŠTE

- Do sada „Rojal grupa“ nije bila eksplicitna šta će konkretno da radi u Srbiji i sve podseća na otvaranje komercijalne banke klasičnog tipa ali bez konkretnih najava koji bi to novčani fondovi bili i šta bi im bili konkretni ciljevi - kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji. - Naša očekivanja su da će se oni baviti poslom koji odgovara profilu kompanije odnosno kapitalnim ulaganjima širih razmera. Nema naznaka da će insistirati na uvođenju dogme čisto islamskog bankarstva što bi im dodatno suzilo tržište.
U Udruženju banaka Srbije kažu da dolazak ove banke potvrđuje da investitori iz te zemlje žele da ozbiljno i dugoročno posluju u Srbiji.

Dolazak Rojal grupe međutim ne znači da će, poslovati po pravilima različitim od ustaljenih bankarskih principa, da će davati kredite bez kamate i slično.

- To je vrlo nerealno očekivanje, jer će se Rojal grupa prilagoditi uslovima koji postoje na lokalnom tržištu - ističu u ovom udruženju.

Kako kaže Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dolazak Rojal grupe znači da će ona pratiti pre svega svoje investitore.

- Dolaskom ove bankarske grupacije ne treba očekivati „spektakularne rezultate“, kao što je u prošlosti bilo obećanja da će ulazak novih banaka povećati stepen konkurencije i da će zato kamatne stope brzo pasti - navodi Đukić.

- Ni u Evropi nema banke koja posluje striktno po pravilima islamskog bankarstva - kaže Đorđe Đukić. - Banke iz zemalja srednje - istočne Azije uglavnom se prilagođavaju evropskim pravilima poslovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarsko tržište bankarski sektor mirabank

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana