Tekst objavljen: 14.10.2017 17:33        


Tridesetdevetogodišnji Holanđanin Didi Tajhutu odlučio je da proda kuću - delimično za bitkoine - i živi s porodicom u kampu u blizini Venla, u pokrajini Limburg. Na prodaju je i sve ostalo što poseduje: automobil, motocikl, električni bicikli, dečje igračke, odeća, obuća.

Holanđanin prodao sve što ima i kupio bitkoine

Od zarade kupuje bitkoine i druge kriptovalute, jer je uveren da će se jednog dana obogatiti.

- Ljudi mi kažu da sam lud, ali mi smo porodica koja voli pustolovine. Malo ćemo da se kockamo i živimo skromno. Život je dosadan ako nikada ne rizikujete - kaže on.

Tajhutu veruje da digitalni novac poput bitkoina i blokčejn tehnologija, koja stoji iza njega, menjaju ulogu novca i banaka u društvu.Uvođenjem blokčejn tehnologije treća strana, koja potvrđuje uplatu (tu ulogu danas obavljaju banke), postaje izlišna, a računarska mreža beleži sve transakcije.

- Za pet godina, svi će reći: “To se moglo očekivati”. Ja sada reagujem na tu promenu - kaže Tajhutu.

Bitkoin nezaustavljiv, srušen novi rekord


Najpoznatija kriptovaluta bitkoin dostigla je novi rekord premašivši i 5.000 dolara. Veliko interesovanje investitora dovelo je do rasta bitkoina na čak 5.144 dolara u ranom trgovanju u četvrtak.

Time je prestignut rekord s početka septembra kada je bitkoin vredeo 5.013 dolara.

Investitori su očigledno prevazišli loše vesti iz prošlog meseca kada su regulatori u Kini zabranili neke od najvećih menjačnice koje su menjale bitkoin. Vlasti Kine su takođe zabranile ICO, inicijalnu javnu ponudu koina, što je bio način za start-ape da skupe novac.

Ali izveštaji koji su se pojavili poslednjih dana ukazuju na to da bi se moglo nastaviti trgovanje u drugoj najvećoj ekonomiji na svetu.

Izveštaj Criptocoinnevs.com navodi citirajući kinesku državnu novinsku kompaniju Singhua da će trgovanje bitkoina verovatno biti nastavljeno uz strožu regulaciju. To bi moglo da uključi nova pravila za licenciranje i sprečavanje pranja novca koje bi se implementirale.

Zajedno sa suprugom, letos je doneo radikalnu odluku da proda celokupnu imovinu. Bračni par i njihove tri ćerke upravo su se vratili sa devetomesečnog putovanja po Aziji i Australiji, gde je često susretao ljude koji koriste digitalni novac, među kojima i berzanske trgovce, s kojima je ostao u kontaktu.

- Oni imaju iskustva u trgovini, a to je ono što meni pomalo nedostaje - kaže on.

Tajhutu je u ovom poslu od 2010, kada je valuta vredela manje od jednog evra.

- Ja sam preduzetnik. Kada sam prvi put čuo za bitkoin, rekao sam: Hajde da probamo. Udružio se s prijateljem, kupio nekoliko kompjutera i video kartica i osnovao preduzeće kako bi investirao u bitkoine. Kada je vrednost valute 2013. dostigla nekoliko stotina evra, odlučio je da proda bitkoine.

- Da sam znao da će četiri godine kasnije vredeti deset puta više, ne bih sve prodao - kaže Tajhutu. Posle izvesnog vremena, vrednost je pala, pa su troškovi električne energije i iznajmljivanja prostora postali previsoki. Tajhutu je odlučio da investira u dodžkoine, slabiju valutu čija je vrednost bila u porastu.

- Imao sam ogromnu količinu, ali nisu imali nikakvu vrednost. Ukupno su vredeli možda 200 evra.” Naredne dve godine više nije ulagao u digitalni novac. Tokom putovanja po svetu, dobio je poruku od prijatelja, koji mu je prvi rekao za bitkoine.

- Proveri vrednost valute! Proveri vrednost valute!Ispostavilo se da je vrednost dodžkoina skočila deset do 20 puta. U proleće 2017. vrednost bitkoina porasla je na 3.000, a zajedno sa njegovom, skočila je i vrednost ostalih kriptovaluta. Zavladalo je kriptoludilo.

- Ponovo sam shvatio. Nešto se događa na ovom svetu - kaže Tajhutu. Ponovo je ušao u posao. Po povratku kući, potražio je agenta za nekretnine i rekao mu da želi da proda kuću za 85 bitkoina. Kuću je ponudio na prodaju osam meseci ranije, ali još je niko nije kupio. Slučaj je, međutim, privukao medijsku pažnju, nakon čega je trgovac kriptovalutama odlučio da je kupi i već je platio kaparu.

- Došao je sa suprugom da vidi kuću i oboje su bili oduševljeni - kaže Tajhutu.

- Takoreći smo postigli traženu cenu od 300.000 evra - dodaje. Koliki će deo biti plaćen u bitkoinima tek treba da se dogovori s kupcem.

Porodica se navikla na novi način života. Njihova luskuzna četvorosobna kuća od 200 kvadrata zamenjena je za kampu-kućicu. Tajhutuove tri ćerke, koje su ranije svaka imale svoju sobu, sada se zajedno guraju u jednoj.

Bračni par će nastaviti tako do 2020, kada će, nada se Tajhutu, bikoin i blokčejn tehnologija postati nezamenljivi, a njegova imovina vredeti tri-četiri puta više.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vrednost bitkoina bitkoin kupovina bitkoina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana