Tekst objavljen: 03.06.2014 12:59        


Skupština akcionara Naftne industrija Srbije zakazana za kraj ovog meseca, 30. jun, biće posvećena predlogu o novoj podeli dividendi ove naftne kompanije, saznaje BIZLife. Odbor direktora NIS-a predložio je dividendu koja će biti predmet odlučivanja ove sednice.

Gujaničić: NIS deli akcionarima 80 dinara po akciji

Broker Nenad Gujaničić kaže da NIS planira da isplati 25 odsto ostvarene dobiti kao i prošle godine. To je ukupno 13,08 miliona dinara, odnosno, po akciji 80,22 dinara bruto ili 68,2 dinara neto, što je, kaže Gujaničić, nešto veća dividenda nego prošle godine.

-Dividendni prinos uz akcijsku cenu od 940 dinara je 8,5 odsto što se smatra prilično atraktivnim ulaganjem. Ipak, uprkos dobrom poslovanju u prošloj godini, kao i u trećem kvartalu tekuće godine, akcije NIS-a beleže rast tek od 1,4 odsto u 2014, kaže Gujaničić za BizLife.

U istom periodu, indeks najlikvidnijih akcija Beogradske berze beleži rast veći od pet procenata.

-Lošijem učinku akcija NIS-a doprinela je ukrajinska kriza, teška makro ekonomska situacija u zemlji, kao i neizvesnost u pogledu odnosa najviših ovdašnjih državnih zvaničnika, kaže ovaj broker.

Dobit NIS-a je , inače, u prvom kvartalu ove godine iznosila 8,6 milijardi dinara, dok je revidirani konsolidovani finansijski izveštaj pokazao je da je kompanija u 2013. ostvarila neto dobit u iznosu od 48,4 milijardi dinara, što je za 2,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftna industrija srbije dividenda akcionari akcije Beogradska berza berza Nenad Gujaničić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana