Tekst objavljen: 16.11.2019 13:00        


Gugl je postao najnovija velika tehnološka kompanija koja se preselila u bankarstvo, nudeći svojim korisnicima proveru tekućih računa

Gugl ulazi u bankarstvo

Internet gigant je objavio da planira partnerstvo s bankama i kreditnim sindikatima u SAD, kako bi ponudio račune za "pametno proveravanje".

Specifična usluga će biti ponuđena kroz Gugl Pej, čime će korisnicima omogućiti dodavanje Guglovih analitičkih alata tradicionalnim bankarskim proizvodima.

Ovaj korak Gugla na tragu je savremenih ponuda kartičarskih kompanija, platnih sistema i pozajmica koje već nude firme poput Fejsbuka, Ubera, Epla i Amazona.

"Iako se proizvodi i aranžmani međusobno razlikuju, tehnološki divovi koji ulaze u svet bankarstva dele jedinstveni motiv: da se učine neophodnim", kaže Gerard du Toit, partner iz konsultantske kuće "Bain & Co".

"Svi se takmiče za pažnju potrošača i za dominaciju svojih eko-sistema i platformi", kaže on.

Amazonove kreditne kartice i poslovni krediti usmjereni su na jačanje poslovanja s e-trgovinom, dok Uber Mani omogućava kreditne kartice, debitne račune i alate za praćenje toka novca.

Fejsbuk je, s druge strane, najavio da će njegova usluga Fejsbuk Pej nadopuniti postojeće alate za razmenu poruka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Gugl i Epl su se udružili s investicionom grupacijom Goldman Saks kako bi svoje platne sisteme približili korisnicima.

Potezi tehnoloških divova u sektou bankarstva sigurno će doprineti sve glasnijim raspravama o njihovoj ulozi i istragama s kojima se već suočavaju zbog potencijalne zloupotrebe privatnosti i narušavanja konkurencije.

Zvaničnici više centalnih banaka već su izrazili zabrinutost zbog nedostataka u finansijskom nadzoru ovih kompanija, jer se sve veća aktivnost odvija van tradicionalnog bankarskog okvira.

Du Toit je ocenio da regulatorne zabrinutosti predstavljaju "muvu u supi" za tehnološke firme."Zbog toga će morati da budu veoma oprezne", ocenio je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
google ulazi u bankarstvo google bankarstvo banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana