Tekst objavljen: 17.04.2014 13:37        


Bankarski sektor je prošle godine ostvario gubitak od 18 miliona evra. Od 30 banaka, 15 je knjižilo dobitak, a 15 gubitak u 2013. godini - rekao je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Gubitaši: Banke u Srbiji u 2013. izgubile 18 mil. evra

Dugalić je na predstavljaju najnovijeg izveštaja kreditnog biroa UBS istakao da su podaci sa kraja godine ukazali da dobit banaka između dva i tri odsto, ali da je to na kraju decembra ipak korigovano i da su banke u gubitku.

Za to je, prema njegovim rečima, "zaslužan" prvo pad kamata na kredite, a drugo smanjenje kreditne aktivnosti za oko 10 odsto i indirektni otpis plasmana na kraju godine.

Govoreći o kreditnoj aktivnosti, Dugalić je rekao da je ona i prošlog meseca zabeležila pad, a da ono što ohrabruje je što se smanjuje nivo docnje i privrede i stanovništva. - Međutim, i dalje opadaju zaduženja za stambene kredite, što je loš signal, jer u tom slučaju smanjuje se prodaja stanova, njihova izgradnja, a to povlači i čitav niz industrija koje učestvuju u stanogradnji - kaže Veroljub Dugalić.
Podaci su takvi da je 31.12.2013. godine 15 banaka ostvarilo gubitak, uključujući i Univerzal banku, dok je 15 banaka poslovalo pozitivno.

Ukazujući da nije problem da banke daju kredite, ali je postavio pitanje - kome. Postoje uslovi koje propisuje NBS i postoji klasifikacija preduzeća, rekao je Dugalić i dodao da ako je firma na primer bila u blokadi, onda ona ne spada u kategoriju A, nego recimo, u kategoriju D, gde je trošak banke daleko veći.

- Ako banka firmi iz kategorije D odobri milion evra kredita, isto toliko mora da odvoji i na ime rezervacije. Za kategoriju A rezervacija nije potrebna - rekao je Dugalić.

On je istakao da je koeficijent likvidnosti banaka 2,5 ( bazelski minimum je jedan) što znači da banke raspolažu novcem u svakom trenutku kad klijent dođe.

"Dobro je što su u svakom trenutku banke likvidne, a s druge strane loša je prevelika likvidnost, jer je mnogo para umrtvljeno i nije plasirano kroz kredite", poručio je Dugalić.

Ukupna zaduženost stanovištva krajem januara za bankarske usluge iznosila je 834 evra, a od toga 751 evro se odnosio na kredite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarski sektor bankarsko tržište 2013. UBS Udruženje banaka Srbije veroljub dugalić Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana