Tekst objavljen: 28.09.2019 18:00        


Stečaj britanske putničke kompanije Tomas Kuk najteži je udarac Grčkoj od finansijske krize 2008. godine. On bi mogao da napravi gubitke u turističkom sektoru do 500 miliona evra, upozorili su grčki mediji.

Grčki turizam gubi 500 miliona evra

Grčka je zauzimala treće mesto na lestvici popularnih destinacija Tomasa Kuka, piše poslovni dnevnik Naftemporiki, podsećajući da je kompanija prošle godine u zemlju dovela 2,8 miliona turista.

U turističkoj organizaciji SETE procenjuju da bi gubici povezani sa stečajem britanske kompanije mogli da iznose između 250 i 500 miliona evra.

U udruženju grčkih hotelijera (GTP) procenjuju ih na 300 miliona evra.Tomas Kuk je u Grčkoj upravljao s četiri hotela koja su zapošljavala ukupno 640 radnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Njihova je budućnost sada neizvesna. Grčka je 2010. godine ušla u duboku finansijsku krizu i bila je prisiljena da sprovede teške reforme kako bi dobila tri paketa finansijske pomoći.

Zadnji je paket zaključen pre nešto manje od godinu dana. Grčka privreda se oporavila u protekle dve godine, a glavni oslonac bio mu je upravo turizam. Udeo turizma u grčkom BDP-u iznosi 23 posto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam Grčka privreda BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana