Tekst objavljen: 02.02.2020 13:00        


Srbija će ove godine početi gradnju šestog po redu koridora, biće to auto-put od Niša do Merdara i dalje ka Prištini

Gradnja auto-puta od Niša do Prištine treba da počne pre kraja godine

Buduća saobraćajnica je deo takozvanog "auto-puta mira" koji će se protezati sve do luke Drač na Jadranu i biće, kad se završi, ukupno dugačak 384 kilometara.

Radovi na izgradnji prve deonice auto-puta Niš - Priština počeće u trećem kvartalu ove godine, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Prva deonica

- Prva deonica do Pločnika koštaće 200 miliona evra biće finansirana iz kredita, a za prvih 100 miliona već je potpisan ugovor. Značaj puteva je veliki zbog povezivanja ljudi i privrede kako bi se sprečilo dalje iseljavanje stanovnika - saopšteno je.

Vrsta budućeg puta zavisiće od analiza i frekvencije saobraćaja. Tada će se odlučiti da li će biti auto-put ili brza saobraćajnica. Kako prenose mediji, trenutno se radi na pripremama za početak radova do pločnika, a trasa će biti dugačka 33 kilometara.

- Sve se odvija po evropskim pravilima i procedurama. Sledeća deonica koja treba da se gradi jeste ona od Pločnika do Merdara i ona će imati 44 kilometara. Tih 77 kilometara je ono što mi treba da izgradimo. Videćemo ko će biti izvođač, za sada su u igri one kompanije koje su gradile Koridor 10 - Grci, Španci i Bugari, ali nadamo se da bi radove mogle da obavljaju i naše firme ako nastupe kao konzorcijum - navode izvori za medije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sedam petlji

Kako se prenosi, ova saobraćajnica nadovezaće se na postojeću petlju Merošina, južno od Niša, i predviđeno je da se završava u zoni administrativnog prelaza Merdare.

- Predviđena je izgradnja još sedam petlji: "Merošina istok", Prokuplje istok" i "Prokuplje zapad", "Bjeloljin", "Kuršumlija", "Rudare" i "Merdare". U drugom sektoru, posle Pločnika nalaze se tri planirane petlje. U Kuršumliji će biti veza sa naseljem Brzaće i Kopaonikom, a u Rudaru isključenje za Prolom Banju, Đavolju varoš, i Radan planinu. Poslednja petlja će biti u neposrednoj blizini administrativnog prelaza - navode izvori.

Stručnjak za građevinu Goran Rodić kaže da je za Srbiju odlično što se gradi takav auto-put.

- Ako ćemo da pravimo "Mali Šengen", moramo imati auto-put koji nas povezuje sa regionom, a posebno sa lukom Drač. Dakle, to je velika stvar za privredu, ali će značiti i stanovništvu koje živi na tom području. Mi gradimo do Merdara, dok verujem da će do Prištine put graditi Amerikanci, na primer "Behtel", koji je u Albaniji izgradio mnoge puteve - zaključuje Rodić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
niš priština priština grad niš autoput Goran Rodić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana