Tekst objavljen: 06.05.2014 10:30        


Među ulagačima na Beogradskoj berzi nema mnogo građana. Osim što su se pojedini građani opekli investirajući u akcije za vreme berzanskog buma 2007. godine, da bi 2009. dočekali veliki pad cena akcija, razlog za ovoliku pasivnost je nedostatak novca za bilo kakvo ulaganje.

Građani zaziru od berze, nemaju ni novca ni vremena

Tako se "običan" čovek na berzi danas sreće na strani prodaje, i to uglavnom kada pokuša da unovči besplatno dobijene akcije Naftne industrije ili Aerodroma.

DODATNI TROŠKOVI

Prva prodaja besplatno dobijenih akcija NIS i Aerodroma i dalje je oslobođena dodatnih troškova. Međutim, građani koji žele da trguju ostalim hartijama na berzi moraju da računaju i na plaćanje raznih provizija: brokerska iznosi uobičajeno 1 odsto, provizija Beogradske berze i Centralnog registra je po 0,1 odsto, a banke traže od 0,2 do 0,3 odsto. Prilikom sklapanja ugovora i otvaranja vlasničkog računa, fiksni trošak brokerske kuće je minimalno 500 dinara.
- Kada je reč o investiranju, akcije se na Beogradskoj berzi nalaze na prilično niskom nivou cene u proteklih nekoliko godina, ali je, uprkos tome, prilično slabo interesovanje - kaže za Novosti Nenad Gujaničić, direktor Odeljenja za poslovni razvoj brokersko-dilerskog društva "Vajz broker".

- Vodeća akcija, Naftna industrija Srbije, nosi dividendni prinos oko osam odsto i sama ta činjenica pokazuje koliko je ovdašnje tržište depresirano. S druge strane, domaći građani nisu mnogo edukovani i malobrojni imaju sklonost ka investiranju u najrizičniju vrstu imovine kao što su akcije.

Oni odvažni, koji uz to imaju višak novca za štednju ili neko ulaganje, trebalo bi da računaju da im za uspeh u berzanskoj trgovini treba bar nekoliko hiljada evra, kako bi se sredstva mogla opredeliti na nekoliko hartija i time smanjio rizik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Vremenski horizont za ovu vrstu ulaganja ne bi smeo biti kraći od dve do tri godine, dok su ulaganja na nekoliko meseci ili kraće izuzetno opasna i nose karakter špekulativne trgovine - navodi Gujaničić za Novosti.

- Najatraktivnije za kupovinu su akcije kompanija koje dobro posluju i isplaćuju dividendu: NIS, "Metalac", "Fitofarmacija", "Jedinstvo Sevojno", kao i kompanija čija bi prodaja ili privatizacija mogla da se očekuje u narednom periodu: "Imlek", "Energoprojekt holding", Komercijalna banka...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza berza akcije akcionari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana