Tekst objavljen: 14.07.2014 9:00        


Svako peto preduzeće i svaki sedmi preduzetnik kasne u otplati rata za kredit, dok građani najredovnije otplaćuju pozajmice, i tek svaki dvadeseti ima evidentirano kašnjenje, prema najnovijim podacima Udruženja banaka Srbije (UBS).

Građani sve teže plaćaju bankama rate za kredite

Građani Srbije još uvek su vrlo ažurni kod izmirivanja obaveza za kredite, ali sve teže plaćaju obaveze po osnovu prekoračenja po tekućem računu i rate za dugove vezane za kreditne kartice, piše Dnevnik.

Podaci Kreditnog biroa Udruženja banka Srbije govore da je učešće kredita koji kasne u otplati kod stanovništva 5,1 odsto, a „minusa“ 8,2.

Kod kreditnih kartica uspon je još vrtoglaviji i iznosi 14,8 odsto. To jasno govori da su stručnjaci za oblast finansija bili i više nego u pravu kada su govorili da te zajmove treba izbegavati jer su skupi pa se u dug lako uđe a teško iz njega izađe. Banke su zato sve obazrivije kada klijentima odobravaju te pogodnosti.

Šta kažu podaci? Tekuće račune u Srbiji ima 4.629.567 stanovnika a u docnji je 256.093. Ukupan iznos dozvoljenog prekoračenja kod banaka je 46,44 milijardi dinara a u kašnjenju je 3,88 milijardi dinara. Kod kartica je priča sledeća: u upotrebi je 1.161.248 kreditnih kartica, zaduženje je 81,33 milijardu a u docnji je neplaćena suma koju banke očekuju od 12,03 milijardi dinara.

Stalni rast neplaćenih dugovanja naterao je bankare da postanu oprezniji kada klijentima izdaju nove kartice ili produžavaju prekoračenja. Nema više automatskog produžavanja minusa i izdavanja kartica. Banke od klijenta traže da dostavi potvrdu o plati za prethodna tri meseca i izveštaj Kreditnog biroa o ažurnosti plaćanja obaveza. Oni koji nisu zaposleni za stalno imaju male šanse da dobiju odobrenje za pomenute pozajmice, piše Dnevnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke krediti prezaduženost zaduženje zaduženost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana