Tekst objavljen: 02.09.2018 17:35        


Ni stabilan kurs dolara i evra, ni gotovo nepromenjena cena barela nafte, koja od početka meseca nije prešla 75 dolara, izgleda nisu dovoljno dobar razlog da gorivo na pumpama prestane da poskupljuje. Iako je reč o zanemarljivom prošlonedeljnom rastu maloprodajnih cena od 11 do 30 para po litru, realno gledano razloga ni za toliku korekciju nema.

Gorivo poskupljuje i kada nema razloga

Tim pre što je u prethodne dve nedelje gorivo, s istim ovim kursom dolara i evra, stabilnim dinarom i cenom barela nafte, poskupelo oko dva dinara u zavisnosti od vrste derivata.

Umesto prošlonedeljnog objašnjenja da je razlog skoka cene u maloprodaji to što je ponuda bila manja od tražnje, sada se kao opravdanje navodi izuzetno nizak vodostaj Dunava, koji otežava i usporava transport derivata iz uvoza.

Barže, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, mogu da se pune do polovine ukupne zapremine, a ponekad i manje. Troškovi transporta uvoznog goriva su zbog toga uvećani, ali se za sada ne očekuje da će ovaj problem izazvati bilo kakav poremećaj u snabdevanju.

Šta će biti s cenom narednih dana zavisiće, dakle, najviše od vodostaja, ali ono što je izvesno jeste da globalna potražnja nafte takođe raste, ali ne tako brzo kao snabdevanje. Mićović naglašava da će se sve promene troškova, koje utiču na poslovanje na nacionalnom i globalnom planu, odraziti na cene goriva onoliko brzo i u onoj meri, u kojoj je razvijena tržišna konkurencija.

– Pod troškovima se podrazumevaju svi ulazni troškovi, od cene sirove nafte do raznih državnih taksi. Na uređenom tržištu, uticaj konkurencije oseti se i kada troškovi poslovanja rastu i kada se smanjuju i uvek ide u prilog potrošačima. Na takvom tržištu opstaju samo naftne kompanije koje racionalno posluju i koje su u stanju da izdrža nadmetanje, koje naravno mora biti zasnovano isključivo na tržišnim principima, a ne na bilo kakvom vidu protekcionizma, ili kriminala – kaže on.

Upoređujući cenu goriva, kod nas i u regionu, vozači i dalje plaćaju najskuplji evrodizel u Srbiji, skoro 44 dinara skuplje nego u Makedoniji, dok je benzin na domaćim pumpama skuplji 25 dinara. Kada je reč o ceni auto-gasa najjeftiniji je u Albaniji – 60,18 dinara, a kod nas je 77,91 odnosno skoro 18 dinara skuplji.

Ukupna fiskalna zahvatanja po svakoj litri benzina iznose 54 odsto, evrodizela 52,8, a TNG 48,8, što znači da od 154,29 dinara koliko košta benzin državi ostaje 83,26, od litre evrodizela 86,32 dinara, a od auto-gasa 38 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Djurke 27.08.2018 10:48

    Lopovska drzava!!!

  2. User image
    Nemanja 28.08.2018 10:17

    Sipajte gorivo u Madjarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji ili Sloveniji i bice vam jasno da jeste kriminal koliko je ovde gorivo nekvalitetno u odnosu na pobrojane zemlje koje takodje imaju i visoke drzavne namete...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo cena benzin cena goriva nafta pumpe u srbiji poskupljenje goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana