Tekst objavljen: 26.12.2019 12:55        


Španski startap za za isporuku narudžbina Glovo dostigao je status "jednoroga”, odnosno privatne komanije vrednije od milijardu dolara, nakon što je osigurao 167 miliona dolara dodatnog finansiranja, saopštila je ta kompanija

"Glovo" prestigao vrednost od milijardu dolara

Poslednju investicionu rundu predvodila je Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz podršku prethodnih investitora Drejk Enterprajzis, Idinvest i Lejkstar-a.

Glovo je druga kompanija sa privatnim kapitalom u Španiji koje prevazilazi procenu vrednosti od 1 milijarde dolara.
„Startap sa sedištem u Barseloni, koji isporučuje sve, od gotove hrane do namirnica i farmaceutskih proizvoda, konsolidovao je svoju poziciju na tržištima koja uključuju Evropu, Latinsku Ameriku i Afriku. Od svih zemalja u kojima posluje, a ukupno ih je 26, Glovo je u konkurenciji dva najjača u čak 24, čime je učvršćena njegova pozicija globalnog lidra u sektoru isporuke na zahtev", navodi se u saopštenju.

Kompanija se nedavno proširila na tržište Poljske kupovinom „Pizza Porta"-a, sporazumom vrednim 35 miliona evra i investiranjem u drugi tehonološki hab u Varšavi.

Glovo je takođe naveo da planira da proširi svoj tehnološki tim na globalnom nivou angažovanjem još 300 inženjera do sredine 2020, pri čemu će 40 inženjera i 50 eksperata za tehnologiju i proizvode biti bazirano u novim kancelarijama u Varšavi.

„Velika nam je čast da poželimo dobrodošlicu Mubadali kao investitoru i da ubuduće jačamo poziciju u okviru dostave. Status jednoroga je zaista uzbudljiva pozicija i svedoči o talentu zaposlenih u kompaniji... Uprkos našem ubrzanom rastu i novom statusu, mi i dalje imamo istu viziju koju smo oduvek imali: da sve što je dostupno u gradu bude odmah dostupno i našim potrošačima", rekao je Oskar Pjer, suosnivač i izvršni direktor kompanije Glovo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Frederik Lardig, partner u timu za investicije u Evropi u Mubadala Kapitalu, dodao je da je taj državni fond u junu prošle godine pokrenuo fond u vrednosti od 400 miliona dolara za ulaganje u vodeće evropske tehnološke kompanije kao što je Glovo.

„Ulaganje je dokaz naše posvećenosti tehonološkim tržištima u Evropi i veoma smo uzbuđeni što predvodimo finansiranje kroz seriju E, kako bi omogućili da Glovo poveća svoj tim i podrži širenje svoje ponude", kazao je Lardig.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jednorog milijardu dolara glovo privatne kompanije dostava startap biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana