Tekst objavljen: 17.09.2015 13:00        


Na globalnim finansijskim tržištima se danas trguje uz oprez, uoči objavljivanja odluke američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o potencijalnom podizanju kamatnih stopa, koja je zakazana za kasnije danas. 

Globalna tržišta oprezna uoči odluke Feda

Po otvaranju trgovanja, evropske akcije su registrovale rast vrednosti, pa je londonski indeks FTSE 100 porastao 0,14 odsto na 6.237,66 poena, frankfurtski DAX 30 za 0,41 odsto na 10.269,32 poena, a pariski CAC 40 za 0,31 odsto na 4.600,17 poena, prenosi Frans pres.

I akcije na azijskim berzama su porasle, u iščekivanju zasedanja Feda i njegove odluke o potencijalnom podizanju kamatnih stopa.

Većina analitičara veruje da će Fed ponovo odložiti dugo očekivano podizanje kamatne stope na prekonoćne pozajmice, koja se na nivou od 0-0,25 odsto nalazi od krize iz 2008. godine, što je omogućilo svetu ogromne količine jeftinog dolara, navodi Frans pres.

Iako je privredni rast SAD u ovom trenutku snažan, neprestano niska inflacija i nedavna previranja na globalnim tržištima izazvana usporavanjem kineske privrede će verovatno uticati da "Fedov Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) zadrži kamatne stope na postojećom nivou", izjavio je član UniCredit banke, Harm Bandholc.

Glavni ekonomista kompanije "High Frequency Economics", Džim Salivan, očekuje da će se zvaničnici Fed za sada uzdržati od pooštravanja monetarne politike zbog izazova koji prete rastu globalne privrede.
Fedovo podizanje kamatnih stopa će, kako navodi Frans pres, poskupeti dolar, zbog čega će skočiti troškovi zaduživanja zemalja u razvoju.

Svetska banka je pre dva dana upozorila da pooštravanje monetarne politike u SAD može izazvati "savršenu oluju" pretnji po privredni rast i finansijsku stabilnost zemalja u razvoju.

Bez obzira na to da li će američka centralna banka (Fed) na današnjem sastanku ili nešto kasnije podići kamatne stope, ekonomisti Svetske banke su poručili da će zaokret u monetarnoj politici Feda postaviti velike izazove pred zemlje u razvoju koje su naročito ranjive, prenosi Frans pres.

"Zemlje u razvoju i pogranične tržišne ekonomije se možda nadaju naboljem tokom predstojećeg ciklusa potrošavanja monetarne politike, ali imajući u vidu postojanje značajnih rizika, bolje bi im bilo da dobro vežu svoje pojaseve u slučaju da vožnja postane truckavija", izjavio je vodeći ekonomista Svetske banke, Karlos Arteta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američka banka fed odluka feda kamatne stope svetska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana