Tekst objavljen: 23.09.2017 11:33        


Energetski neefikasne zgrade nisu jedini razlog što Nišlije dobijaju i duplo veće račune za grejanje od prosečnih, kao što je prvobitno bilo rečeno iz Toplane.

Glava boli od računa - pare cure na ulicu

Stare i neautomatizovane podstanice i to što je više zgrada povezano na istu podstanicu “pumpa” račune Nišlija, kazao je direktor Toplane Predrag Milačić. On objašnjava da su mnoge podstanice zapravo prepravljene stare kotlarnice koje su “uvučene u sistem daljinskog grejanja”.

Neefikasnih podstanica koje nemaju dovoljno automatizovan rad i sporije reaguju na temperaturne promene i to utiče na račune građana, kaže direktor Toplane.

Iako je, dodaje, na Toplani da ih rekonstruiše, to zasada nije urađeno, ali je ovo preduzeće predložilo da Nišlijama koji dobijaju enormne račune subvencioniše grejanje, što bi koštalo od 7 do 10 miliona dinara za sezonu. Ipak, ovaj teret bi, kako je ranije rečeno, mogao da padne i na budžet Grada, što znači na sve Nišlije.

Postavlja se pitanje da li mi imamo morlnu obavezu, ne zakonsku, da korisnicima koji nisu krivi što žive u energetski neefikasnim objektima i što im svih ovih godina nisu rekonstruisane podstanice da izađemo u susret i pomognemo u rešavanju visokih računa, rekao je Milačić.

Ono što uvećava račune građana je i to što je više zgrada povezano na jednu postanicu. Kako kaže direktor Toplane, dešava se da topla voda curi na delu od podstanice do zgrade, a ove kvarove su, dodaje, u obavezi da popravljaju sami stanari.

Imamo dosta podstanica gde se na jednoj podstanici, a to je često i kotlarnica iz starog sistema pretvorena u podstanicu koja napaja po nekoliko građevinskih objekata gde je onda neophodno da između postanice i drugih zgrada idu sekundarni vodovi i dešava se curenje na sekundarnim vodovima, dodaje.

Ipak, na Toplani je takođe i da “odvoji” podstanice. Ukoliko građani i srede svoje stanove, zamene stolariju i naprave izolaciju, dok Toplana ne reši problem podstanica, računi će i dalje biti nerealni. Na ovo su ukazivali i stanari (UPSS) ističući da Toplana nezakonito naplaćuje grejanje, jer meri isporučenu, a ne potrošenu energiju.

To znači da je sav trošak od podstanice pa nadalje u sistemu na korisnicima, bez obzira koliko su oni zaista potrošili.

Direktor Milačić kaže da nema para da se sve rekonstruiše odjednom - ni podstanice ni cevi toplovoda, i da bi to trebalo da se finansira iz kredita nemačke razvojne banke koji i niška Toplana u više faza koristi već godinama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ing Zoran Vukov 21.09.2017 19:37

    Ono što građani nisu svesni je da ih Toplane gradske vlasti i objedinjena naplata godinama vara naplaćujući dvostruko više kwh nego što se godišnje isporučuje i to se raznim izgovorima pravda. Sve dok građani ne uđu u potstanice i izvrše očitavanja kalorimetra za celu zgradu i godišnju isporučenu energiju ne podele sa ukupnom stanbenom površinom i dobiju koliko kwh se godišnje isporuči po m2 stana , neće moći da se izbore sa ovom organizovanom prevarom. Kalorimetri čuvaju u memoriji LOOP 2 mesečna stanja u zadnjih 36 m3seci, pa je sada momenat da izvrše očitavanja za poslednje 3 grejne sezone i utvrde prosečnu godišnju potrošnju kwh /m2 stanbene površine a ona je manja od 100 kwh/m2 stana god dobijena kao prosek od zadnjih 12 grejnih sezona, za objekat građen po JUS standardima, namenjen za daljinski sistem grejanja koji ima ugrađenu standardnu fasadnu izolaciju. Ta priča da neko troši dvostruko više kwh godišnje je laž i samo na osnovu očitanih stanja na kalorimetra može se prihvatiti ovako izneta činjenica. Ti podaci se kriju od korisnika, pa u Beogradu, koji ima daljinsko grejanje više od 50 god, jiš uvek se grejanje naplaćuje od strane Vlasti koliko im treba novca sa falsifikovanim cenovnicima u celoj Srbiji.
    Da bi korisnici znali šta plaćaju u Nišu sa cenom koja se fakturiše 12 meseci (kao paušalna i bez obračuna) objasniću koliko kwh korisnik kupuje godišnje? Cena je 1041,12 [din/m2 god]bez PDV podeljeno sa prodajnom cenom od 5,40 [din/kwh] bez PDV=192,8 kwh/m2 god. Tako stan od 60 m2 se zadužuje godišnje sa 60 m2 x 192,8 kwh/m2god=11.568 kwh god . Prosečno se isporučuje godišnje 67,304 kwh/m2 god, pa stan od 60 m2 prosečno utroši 60 m2 x 97,304 kwh/m2 god=5.838,24 kwh god, a stvarni trošak iznosi tada 5.838,24 kwh/god x 5,94 din/kwh (sa PDV)=34.679,14 din. Ne vršenjem obračuna na kraju grejne sezon prisvaja se sav više naplaćeni novac. Koliko to iznosi? Ako cenu 1041,12 din/m2 god + 10%PDV=1.145,232 pdin/m2 god pomnožimo sa 60 m2 =68.713,92 din dok je stvarna ovbaveza 34.679,14 dingod , razlika je 34.034,78 din što se na ovakav način prisvaja od korisnika a da to korisnik nije svestan. Ta razlika se nemože dobiti očitavanjem kalorimetra pa je zato uvedena DRUGA CENA 28,26 din/m2 mes x 12 mes=339,12 din/m2 god + 10%PDV=373,032 din/m2 god sa tom cenom će korisnik tokom 12 meseci (naplata tobože " PO UTROŠKU") još 373,032 din/m2 god x 60 m2 =22.381,92 din (reket) + 34.679,14 din (stvarne obaveze)= 57.061,06 din . Ovo je način kako se obmanjuju građani u Nišu a i u celoj Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi za grejanje podstanice grejanje grad niš toplane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana