Tekst objavljen: 03.03.2019 12:09        


Zavisno od odabira zemlje za letovanje, isti budžet može doneti drugačije uslove. Svaka destinacija ima pluseve i minuseve, kao i odlazak u špicu ili van sezone. Jedini način da četvoročlana porodica sa budžetom od 1.000 evra ode na more je da na odmor odu na destinacije do kojih mogu da stignu kolima ili autobusom, kao i da biraju smeštaj sa što manje zvezdica i spremaju sami hranu.

Gde 1.000 evra najviše vredi

Sa ovako “skromnim” budžetom, četvoročlana porodica ne treba ni da razmišlja o odmoru u Španiji ili Antalijskoj regiji, već treba da traži autobuske paket-aranžmane sa uključenom hranom za Crnu Goru, ili povoljne apartmane u Grčkoj gde će hranu sami pripremati.

Najskromniji aranžman za Španiju (avionski prevoz) košta najmanje 500 evra po osobi, ali treba dodati i hotelske i ekološke takse, kao i razne doplate. Doduše, do Kosta Brave nadomak Barselone, može da se stigne i autobusom, pa ukoliko jedno dete ima manje od 14 godina, za 1.050 evra mogu da se kupaju na španskoj plaži. Naime, 299 evra je polupansion u hotelu sa 3* i deca plaćaju 149 evra. Na sreću, u cenu je uračunat autobuski prevoz, nema dodatnih taksa i jedino treba da se spremi džeparac za ručak, sladoled, ležaljke i izlete.

Zanimljivo je da ove godine aranžmani za Siciliju koštaju slično kao i za mondensku Sardiniju, pa za 1.000 evra mogu da letuju dvoje (avion i noćenje sa doručkom), a takse su oko 50 evra. Naravno, treba računati na bar još 500 evra vanpansionske potrošnje. Kada uplaćujete letovanje, treba voditi računa i šta dobijate od željene destinacije. Ako vam je najveći motiv letovanja kupanje na prelepim plažama i u kvalitetnom moru, destinacije koje bi trebalo da gledate su, verovali ili ne, Halkidiki i Sardinija.

Španska obala po ovom pitanju kaska za pomenutim destinacijama, ali nudi sjajne gradove i kulturno nasleđe. I Turska zaostaje za Grčkom kada su u pitanju plaže i more, ali zato imaju luksuzne hotele po znatno nižim cenama od sličnih u Grčkoj. Još više luksuza za još manje para, ali uz prelepo Crveno more nudi Egipat, ali se letovanje u ovoj zemlji svodi uglavnom na izležavanje na hotelskoj plaži i nema mnogo mogućnosti za slobodno skitanje od uvale do uvale, kao što je to slučaj u Grčkoj. S druge strane, 1.000 evra je potrebno za dvoje putnika na grčkim ostrvima.

Grčka je omiljena srpska destinacija, ne samo zato što je pravi biser Mediterana, već i zbog činjenice da se naši ljudi u ovoj zemlji osećaju kao kod kuće. Međutim, cene u Grčkoj skaču iz sezone u sezonu, pa tako četvoročlana porodica za 1.000 evra može samo da letuje u apartmanu. Najam apartmana na, recimo, Tasosu, za odrasle košta po osobi oko 200 evra, 100 evra plaća prvo dete do 12 godina, a drugo do osam godina - 50 evra (na zajedničkom ležaju). Kada se doda 200 evra za troškove prevoza, budžet od 1.000 evra je već potrošen, a hrana nije obezbeđena.

Smeštaj u grčkim hotelima može da bude dobra računica, ali samo ukoliko se ne putuje avionom, jer su takse 60 evra po osobi i treba dodati “dinarsku doplatu” od 1.990 dinara. Dakle, hotel na Halkidikiju ili u Olimpskoj regiji u hotelu sa 3* u julu, sopstvenom plažom i uslugom na bazi polupansiona može da se nađe za 350 evra po osobi, a jedno dete do 12 godina boravi besplatno. Uz trošak prevoza malo se prelazi budžet od 1.000 evra, ali ovakve ponude se brzo prodaju i treba požuriti.

U najvećem broju hotela u Bugarskoj se plaća parking, pa kada se sabere gorivo, isplati se do Crnog mora putovati autobusom. Najveća prednost bugarskih hotelijera je što daju popust na dete od 50 odsto i u slučaju da je u sobi samo jedan roditelj, što nije slučaj ni u jednoj drugoj zemlji. Autobuski prevoz i hotel sa 3* (usluga “sve uključeno”) u Sunčevom bregu može da se nađe za 320 evra, a pošto prvo dete sa dve odrasle osobe boravi besplatno i drugo plaća pola cene, četvoročlana porodica može da za 1.000 evra ima i lep džeparac. Noćenje sa doručkom u špicu sezone košta od 150 do 250 evra, a doplata za večeru je pet evra (tri za decu) po danu.

Za 1.000 evra četvoročlana porodica može bez problema da u julu letuje u Turskoj, ali samo u slučaju da odluče da do Kušadasija ili Marmarisa otputuju autobusom. Naime, za 189 evra može da se uplati polupansion u hotelu sa 3*, a aranžman uključuje i autobuski prevoz. Deca do 12 godina plaćaju oko 100 evra, pa porodici ostaje i dobra suma novca za džeparac. Ovakvi hoteli nemaju sopstvenu plažu, ali se nalaze kraj gradskih kupališta i imaju svoj bazen, sportske terene i sobe apartmanskog tipa. Međutim, oni koji se odluče da uplate hotel sa 4* i plate 50 evra više dobiće željeni luksuz.

Oni koji, pak, insistiraju na Antalijskoj regiji za 1.000 evra mogu samo da rezervišu putovanje, jer toliko košta aranžman za jednu osobu. Istina, većina turskih hotela ne naplaćuje smeštaj za decu, ali avionska karta košta oko 200 evra, a tome treba dodati i takse koje su oko 50 evra po osobi. Dakle, četvoročlana porodica koja odluči da na odmor putuje autobusom samo na taksama štedi 200, a sa avionskim kartama ukupno i do 1.000 evra!Alanja je najjeftinija u Antalijskoj regiji, ali i najpovoljniji hotel sa 2* (koji nudi samo polupansion) košta 315 evra po osobi, pa kada se to pomnoži sa dva (za oba roditelja) i dodaju dva dečja aranžmana od po 200 evra uklapa se u budžet od 1.000 evra.

Da podsetimo, treba dodati i 50 evra za takse po osobi i ne treba zaboraviti da je reč o skromnom hotelu, pa su neizbežni dodatni troškovi za hranu i odlazak na plažu, jer je ovakvi hoteli nemaju.Samo dva člana porodice mogu da odu u Hurgadu za 1.000 evra, jer najpovoljniji paket-aranžman sa avionskim prevozom i uslugom “sve uključeno” u avgustu može da se nađe za 327 evra, ali deca do 14 godina plaćaju 245 evra. Cene za Šarm el Šeik su po 100 evra više. Tome treba dodati avionske takse od 65 evra, ali i egipatsku taksu za ulazak u zemlju, od 12 dolara ukoliko se uzme u ambasadi, dok je na granici 25 evra.

Međutim, najveća prednost Egipta je što sezona dugo traje, a aranžmani u maju i septembru su za, bar, 100 evra povoljniji. Takođe, treba razmišljati o činjenici da od juna do avgusta u Egiptu temperatura pređe 40 stepeni. Sa druge strane, koristan je podatak da svi hoteli u Egiptu imaju plažu, ležaljke i peškire, pa čak i kada su daleko od mora organizuju besplatan prevoz do kupališta.

MOŽE I JEFTINIJE

Za mnoge je upravo dobro rešenje da letovanje rezervišu van sezone, kada su cene niže i za svoj novac možete da dobijete kvalitetniji smeštaj i uslove. Ipak, u tom slučaju morate da ukalkulišete mogućnost da vam vremenske prilike možda neće biti idealne tokom celog odmora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

POTROŠILI MILIJARDU I PO DOLARA!

Turisti s pravom primećuju da su aranžmani za iste hotele svake godine skuplji, jer se neprestano uvode nove takse - turističke, ekološke, ulazne, izlazne...Uprkos tome, naši turisti putuju sve više, pa smo tako prošle godine u inostranstvu potrošili rekordnih milijardu i po dolara, a najviše, 464 miliona dolara, na letovanju u Grčkoj. Na drugom mestu je Turska sa 153, a treća Italija sa 89 i četvrta Nemačka sa 87 miliona dolara, što je više nego u Crnoj Gori - 71 milion. U Hrvatskoj smo potrošili samo 58 miliona dolara (oni kod nas 76), što govori da je bezbednost našim turistima, ipak na prvom mestu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
egipat turska Grčka hoteli turisti domaći turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana