Tekst objavljen: 22.11.2015 14:30        


Evropska komisija (EK) usvojila je listu 195 ključnih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike koji su od zajedničkog interesa, a među njima je i gasovod "Tesla" koji bi išao od Turske preko Grčke, Makedonije, Srbije, Mađarske do Austrije. 

Gasovod "Tesla" na listi prioriteta EU

Na listi prioriteta, koji su objavljeni na zvaničnoj internet stranici EK, nalazi se i izgradnja gasnih interkonektora između Grčke i Bugarske, Bugarske i Srbije, Bugarske i Turske.

U izveštaju se ukazuje i na potrebu modernizacije gasnog transmisionog sistema u Bugarskoj, kao dela projekta izgradnje Južnog gasnog koridora, koji je okarakterisan kao projekat od zajedničkog interesa.

Gasovod "Tesla", kao produžetak planiranog gasovoda "Turski tok", ruskog energetskog diva "Gasproma", planiran je u dužini od 1.300-1.400 km, uz procenjeni kapacitet od 27 milijardikubnih metara.

Pomenuti projekti će, kako se navodi u izveštaju, pomoći u ispunjenju evropskih energetskih i klimatskih ciljeva i biće ključni stubovi Energetske zajednice EU.

Lista sadrži 108 elektroenergetskih, 77 gasnih, sedam naftnih i tri projekta pametnih mreža.
Sredstva u iznosu od 5,35 milijardi evra za transevropsku energetsku infrastrukturu opredeljena su Fondu za povezivanje Evrope (CEF) za period od 2014-2020. godine kako bi se pomoglo bržoj implementaciji projekata od zajedničkog interesa i podizanju njihove atraktivnosti za investitore.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izgradnja gasovoda gasovod gasovoda Tesla gasprom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana