Tekst objavljen: 02.02.2015 15:37        


Gas u Srbiji će, zbog rasta kursa dolara, poskupeti za domaćinstva od 2. marta za 5,6 odsto, a kod Srbijagasa za 13 odsto, saopštila je danas Agencija za energetiku Republike Srbije.

Gas od marta skuplji od 5,6 odsto do 13 odsto

Prosečna promena cena za domaćinstva, kod svih distributera, izuzev Srbijagasa, iznosiće 5,6 odsto, a kod Srbijagasa je došlo i do promene cena korišćenja gasnih mreža, koje nisu menjane od 2011, pa će cena gasa za domaćinstva priključena na mrežu tog preduzeća biti veća u proseku za 13 odsto, precizira se u saopštenju.

Nakon ovog povećanja, uprosečena cena gasa za sva domaćinstva Srbijagasa biće 52,4 dinara po metru kubnom, a kod svih ostalih distributera 53,2 dinara po metru kubnom (bez PDV-a).

Savet Agencije za energetiku dao je, nakon prethodne provere, saglasnost na odluke o novim cenama gasa za 33 javna snabdevača.

Iako su nabavne cene prirodnog gasa izražene u dolarima u prvom kvartalu 2015. godine niže za 8, 6 odsto, do poskupljenja gasa od 2. marta će doći, kako se navodi, jer je došlo do rasta kursa dolara za 16,8 odsto od poslednje promene cena gasa.
U Srbiji 10 odsto domaćinstava, odnosno 249.000 ima priključak na gas.

Od septembra 2013. godine cena gasa po kojoj Srbijagas, na osnovu tendera koji je sprovela Vlada, snabdeva sve javne snabdevače, usklađuje se sa realnim troškovima po kojima on kupuje gas iz uvoza i domaće proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena gasa poskupljenje gasa srbijagas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana