Tekst objavljen: 04.12.2019 10:25        


Fejsbuk ima problem od 52 milijarde dolara

Fejsbuk "u problemu", ne znaju kako da potroše 52 milijarde dolara

Naime, iako kompanija ima više novca od skoro svih američkih firmi, zvanični Vašington se toliko "naoštrio" na lidera društvenih mreža da mu to predstavlja prepreku pri velikim akvizicijama, objavio je CNBC.

Za Dejvida Venera, finansijskog direktora i Marka Cukerberga, osnivača najpopularnije društvene mreže, tolika količina keša predstavlja fascinantan problem.

Fejsbuk ne isplaćuje dividende akcionarima, ali bi čak i na dodavanje dividende od dva procenta njegovim ionako vrednim deonicama bilo utrošeno samo 11 milijardi dolara godišnje.

U međuvremenu, Fejsbuk je zapravo usporio tempo otkupa svojih deonica ove godine, nakon što je na to potrošio više od 11 miljardi u 2018, kada su akcije pale čak do 124 dolara. Trenutno je cena oko 200 dolara, piše CBNC.

Nivo kapitalnih investicija kompanije trebalo bi da ostane nepromenjen i naredne godine, navodi se u izveštaju za treći kvartal.

Šta onda firmi preostaje?

"Postoje realna politička ograničenja toga što oni mogu da urade", kaže Samanta Maklimor, portfolio menadžer u Miler velju partnersu iz Baltimora, firmi koja poseduje 387.000 akcija Fejsbuka a osnovao ju je čuveni investitor Bil Miler.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Velike tehnološke kompanije samo su gomilale keš", kaže Maklimorova.

Fejsbukovi politički problemi smanjuju verovatnoću da će iskoristiti taj keš za neku veliku akviziciju, smatra Džon Frimen, analitičar CFRA.

Senatori Berni Sanders i Elizabet Voren kritikovali su Fejsbukove kupovine Instagrama i Vocapa i izneli tvrdnje da su Trampova i Obamina administracija dozvolile velikim tehnološkim kompanijama da postanu isuviše moćne zahvaljujući nedostatku antimonopolskih zakona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fejsbuk Mark Zuckerberg akvizicija kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana