Tekst objavljen: 16.06.2016 12:32        


Američke Federalne rezerve (Fed) zadržale su referentnu kamatnu stopu na istom nivou u rasponu od 0,25 do 0,50 odsto, delimično zbog zabrinutosti u pogledu poremećaja koje na svetskim tržištima može da izazove izlazak Britanije iz Evropske unije. 

Fed zadržao istu REPO stopu zbog opasnosti od Bregzita

Izražavajući uverenje u nastavak ekonomskog rasta SAD-a, predsednica Feda Dženet Jelen izjavila je sinoć da je referendum 23. juna o mogućem izlasku Britanije iz EU bio važan činilac koji je uticao na to da se sačeka sa monetarnim merama, prenosi agencija Frans pres.

"Jasno je da je ovo vrlo važna odluka za Ujedinjeno Kraljevstvo i za Evropu", rekla je ona na konferenciji za novinare, na kraju dvodnevnog sastanka Federalnog odbora za operacije na otvorenom tržištu (FOMC).
"To je odluka koja bi mogla da ima posledice po ekonomske i finansijske uslove na globalnim finansijskim tržištima. Ako se to desi, moglo bi da ima posledice i po ekonomske izglede SAD-a", upozorila je Jelen.

Centralnu banku SAD-a je iznenadio oštar pad zapošljavanja u američkim kompanijama u maju, posustajanje poslovnih investicija i uporno niska inflacija, navodi francuska agencija.

Pored toga, jačanje kampanje evroskeptika u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko nedelja uoči referenduma povećali su strahovanja u pogledu nepredvidivog uticaja koji Bregzit može imati na tržišta.
Usled neizvesnosti na međunarodnoj sceni i stagnacije zapošljavanja u maju, FOMC je snizio prognozu američkog rasta na 2,0 odsto za ovu godinu, predviđajući da će se isti mlaki tempo rasta zadržati do 2018.

Kreatori monetarne politike SAD su, ipak, i dalje dovoljno sigurni u nastavak solidnog tempa zapošljavanja i rast inflacije, na šta upućuje njihov stav da i dalje očekuju da će u narednih šest meseci dva puta povećati kamatu do nivoa blizu 1,0 odsto.

"Srećom, izgleda da je usporavanje potrošnje domaćinstava u prvom kvartalu bilo privremeno", rekla je Jelen, dodajući da pokazatelji za drugi kvartal "za sada ukazuju na poveliki skok".

FOMC je ostao takođe pri svojoj prognozi da će inflacija porasti na ciljanih 2,0 odsto "u srednjem roku", navodeći da će i dalje pomno pratiti kretanje cena.

Tržišta su umereno reagovala na saopštenje Feda. Dolar je pao 0,2 odsto, na 1,1265 dolara za evro, prinosi na američke trezorske zapise su neznatno oslabili, a na 10-godišnje obveznice su se spustili na 1,60 odsto sa prethodnih 1,61 procenat, preneo je Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referentna stopa fed odluka feda USA zadržana referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana